O familie cu trecut nazist din Germania, la conducerea firmei produselor Calgon

Familia Reimann, una din cele mai bogate din Germania, la conducerea firmei care deţine, printre altele, produsele anticalcar Calgon sau reţeaua de restaurante de tip fast food Pret a manger, a recunoscut că a avut legături cu regimul nazist al lui Adolf Hitler.
Romania TV
25 mart. 2019, 14:29
O familie cu trecut nazist din Germania, la conducerea firmei produselor Calgon

Familia a decis să doneze 10 milioane de euro după ce a aflat de rolul pe care anumiţi înaintaşi l-au avut în susţinerea venirii la putere a lui Hitler în anii 1930 şi care au utilizat munca forţată în timpul celui de-al doilea război mondial, a afirmat purtătorul de cuvânt al familiei, Peter Harf, pentru publicaţia Bild am Sonntag.

„Reimann senior şi Reimann junior se fac vinovaţi. Cei doi antreprenori sunt morţi, dar locul lor ar fi în puşcărie”, a apreciat Peter Harf. Albert Reimann senior a murit în 1954, iar fiul său în 1984.

Reimann, cu o avere estimată la 33 de miliarde de euro, este a doua cea mai bogată familie din Germania. Ea conduce societatea financiară JAB Holding, care deţine numeroase mărci de produse de menaj, fiind prezentă şi pe piaţa alimentaţiei sau în industria cafelei, potrivit Agerpres.

Familia s-a aplecat asupra trecutului la începutul anilor 2000, iar în 2014 a însărcinat un istoric să realizeze un studiu amănunţit despre legăturile membrilor săi cu regimul nazist, conform sursei citate.

Detaliile compromisului cu nazismul vor fi făcute publice în momentul publicării cărţii pe această temă, scrisă de istoricul Paul Erker de la universitatea din München.

Albert Reimann senior l-a sponsorizat pe Adolf Hitler începând cu 1931, cu doi ani înainte ca acesta să preia puterea, potrivit Bild am Sonntag, afirmaţii susţinute cu scrisori şi documente din arhivă.

Întreprinderea sa, care furniza armament Wehrmacht-ului şi industriei, a fost considerată în 1941 „esenţială” în eforturile de război.

În 1943, compania a recurs la munca forţată, furnizată de 175 de muncitori, şi avea angajat un supraveghetor cunoscut pentru maltratarea personalului.

Nicio compensaţie nu a fost vreodată acordată acestor muncitori, a afirmat Peter Harf. „Dar analizăm ce putem face acum”, „vrem să facem mai mult şi să donăm zece milioane de euro unei organizaţii potrivite”, a anunţat el.

Majoritatea marilor întreprinderi germane au întreţinut relaţii cu cel de-al Treilea Reich. Constructorul de automobile Volkswagen, în special, este cunoscut pentru faptul că a recurs la mâna de lucru provenind din taberele de concentrare şi din cele de prizonieri de război.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Kamala Harris anunță că va candida pentru nominalizarea prezidențială democrată
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'