Când și-au construit casă într-o pădure izolată, fără acces auto, în 2005, arhitectul britanic Piers Taylor și soția sa, Sue Philips, au făcut primul pas spre independența energetică.
Citește și Cu maşina în dormitor: Ce a păţit o familie din Marea Britanie, în miezul nopţii VIDEO
Proiectul a presupus extinderea unei școli de piatră care data din secolul al XVIII-lea de la periferia orașului Bath, pentru a crea o casă de familie modernă cu un sistem de încălzire autonom.
Visul a devenit realitate mult mai târziu, odată ce tehnologia modernă a permis acest lucru.
Casa nouă era conectată la electricitate, dar nu și la gaz, așa că Taylor a instalat o centrală pe lemne pentru a furniza căldură și apă caldă.
Dar nu numai că era “foarte solicitant din punct de vedere fizic” să aducă lemnele din pădurea din jur, a spus el, ci și arderea lor producea emisii de carbon.
„De obicei, eu mă ocupam de tăiatul cu drujba, iar apoi, pe măsură ce copiii mei creșteau, ei mă ajutau cu spartul și stivuitul. Copiii s-au săturat la un moment dat. Erau puțin rușinați, toți prietenii lor locuiau în case convenționale”, a spus Piers Taylor, potrivit BBC.com.
În prezent, eficiența energetică a casei este conformă cu standardele cele mai înalte, după ce compania lui Taylor, Invisible Studio, a îmbunătățit pereții și ferestrele prin izolație modernă și a instalat încălzire prin pardoseală alimentată cu electricitate.
„Izolația și etanșeitatea sunt la fel de bune ca la o casă pasivă”, a spus el, referindu-se la un standard de casă care menține o temperatură confortabilă folosind mai puțină energie decât majoritatea.
Acest lucru a redus la jumătate nevoia lor de lemne, iar casa produce acum și propria electricitate prin panouri solare și o baterie.