Contrar a ceea ce se crede în mod obișnuit, quinoa nu se numără printre cereale, ci este o plantă din familia chenopodiaceelor, la fel ca spanacul și sfecla. Componentă ideală în salate, quinoa este cunoscută pentru numeroasele sale virtuți, îndeosebi pentru conținutul ridicat de fibre și proteine, scrie Agerpres.
Cercetători de la Școala de sănătate publică a Universității Harvard au descoperit că riscul de deces prematur se reduce cu 17% dacă se consumă zilnic o farfurie de quinoa. Acest efect s-a confirmat indiferent de vârsta celor 367.000 de participanți la cercetare, de activitatea lor sportivă sau de fumat.
Boabele întregi, ca și grâul și ovăzul, sunt bogate în fibre, minerale și antioxidanți. ‘Studiul nostru arată că, prin consumul de boabe întregi, se reduce riscul de mortalitate legat de boli cronice cum ar fi cancerul, maladiile cardiace, diabet și boli respiratorii’, afirmă dr Lu Qi, citat de 7sur7.be.
Boabele de quinoa sunt sfere mici, galbene și turtite, având între 1,5 și 2 milimetri diametru. Era un aliment de bază al vechilor incași, care o numeau ‘cereala-mamă’. Quinoa este încadrată în categoria superalimentelor, alături de semințele de in, germeni, mei, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, floarea-soarelui.