Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că fata va fi instituţionalizată într-un centru pentru copii chiar dacă este adult, scrie Mediafax.
„Vom găsi un loc, dar problema cea mai mare este că fata este ataşată de familie, este ataşată atât de mamă, dar mai ales de sora ei geamănă care, la momentul vizitei, era foarte speriată de faptul că va fi despărţită de sora ei. Dar având în vedere situaţia, se impune luarea tinerei într-un centru şi vom vedea cum se recuperează şi, pe partea de ataşament, vom vedea ce putem face”, a spus Daneliuc.
Ea a precizat că deja fata a luat în greutate în jur de două kilograme.
Daneliuc a explicat că tânăra a fost diagnosticată cu encefalopatie şi retard psihic sever, arătând că, de obicei, copiii cu acest tip de afecţiune au greutatea mult mai mică decât cea normală.
Ea a spus că în cadrul anchetei sociale efectuate în cazul acestei tinere este „bifat că nu există nici un risc de abuz sau neglijare”.
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava a spus că tânăra are o relaţie de ataşament faţă de familie şi că dacă ar fi fost abuzată sau neglijată aceste semne s-ar fi observat, dar că este posibil ca familia să nu fi ştiut cum să îngrijească un copil cu nevoi speciale sau cum să-i dea să mănânce şi în acest caz ar fi trebuit să ceară mai departe ajutor de specialitate.
„Nu cred că nu i-au dat ei să mănânce, că familia ar fi ţinut-o înfometată, noi credem că s-a încercat, nu au ştiut şi ar fi trebuit să apeleze mai departe să fie ajutaţi”, a precizat Daneliuc.
Ea a spus că DGASPC Suceava a transmis o nouă adresă primăriilor din judeţul Suceava în care solicită autorităţilor locale să aducă la cunoştinţa instituţiei informaţii despre copiii aflaţi în situaţii de risc.
Daneliuc a mai declarat că DGASPC Suceava a transmis o solicitare spitalului ieşean în care este internată fata pentru a exprima un punct de vedere privind oportunitatea instituţionalizării sau nu a acesteia.
Ea a precizat că în adresa transmisă, la sfârşitul săptămânii trecute, de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi către DGASPC Suceava se arată că fetiţa necesită tratament de recuperare nutriţională încă două săptămâni, că aceasta necesită gimnastică şi kinetoterapie şi stimulare psihică.
„Referitor la internarea într-un Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică, ar fi mai potrivită o unitate de copii având în vedere retardul neuropsihic şi întârzierea în dezvoltarea somatică (5-6 ani)”, se arată în adresa spitalului ieşean.
În urma verificărilor dispuse de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, s-a stabilit ca în cazul fetei din Moldoviţa Inspectoratul Judeţean de Poliţie să facă cercetări şi să stabilească persoanele vinovate pentru infracţiunea de „punere în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji”, cu precizarea că pe parcursul anchetei există posibilitatea extinderii cercetărilor şi cu privire la alte infracţiuni, faţă de persoanele responsabile.
Totodată, Prefectura Suceava va sesiza organele de cercetare şi urmărire penală în cazul primarului din Moldoviţa, Traian Iliesi, în cazul asistentului personal Nicolae Parâjnec, al inspectorului social din Primăria Moldoviţa Cristinica Axenia Haucă şi în cazul medicului de familie Sorina Rusu, pentru neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului şi sustragere de la tratament medical faţă de persoanele care aveau responsabilităţi în conformitate cu legislaţia privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În acest caz s-a dispus şi desfacerea contractului de muncă al asistentului personal al fetei, Nicolae Parâjnec, sancţionarea, prin comisia de disciplină, a inspectorului social din Primăria Moldoviţa Cristinica Axenia Hauca, dar şi reevaluarea fetei de către Comisia de evaluare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pentru „identificarea nevoilor individuale ale acesteia şi a condiţiilor de mediu familial şi medico-social optime în vederea recuperării acesteia şi stabilirii unui manager de caz, a unui plan individual de servicii şi a unui program individual de reabilitare şi integrare socială”.
În urma verificărilor dispuse de prefect, comisia a constatat că tânăra, născută în 13 ianuarie 1995, este diagnosticată cu: „Sechele encefalopatie cronică infantilă, hipodezvoltare statico-ponderală, anemie severă, întârziere severă în dezvoltarea funcţiilor psiho-cognitive cu tulburări de relaţionare şi inserţie socială”.
Tânăra s-a aflat în evidenţele medicale încă din primii ani de viaţă, iar din anul 2007 a fost încadrată în gradul I, cu asistent personal, de către Comisia pentru Protecţia Copilului Suceava, iar din ianuarie 2013 a fost evaluată de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, întocmindu-se un program individual de recuperare, reabilitare şi integrare socială, cu recomandarea de a se monitoriza evoluţia bolii din punct de vedere medical şi sprijin familial/comunitar.