Femeia în vârstă de 49 de ani a ajuns la Spitalul de Urgență din Craiova cu dureri de piept. Aceasta a fost trimisă acasă cu un diagnostic superficial şi cu o reţetă de calmante. Mai mult, rudele femeii susţin că aceasta a fost certată de medicii pentru că se văita prea mult. Din păcate, la câteva ore de la externare, starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit şi a murit. Familia sa a chemat din nou salvarea, însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.
„A ajuns acasă şi îi era tot rău. I-a spus soţului să cheme din nou salvarea pentru că îi e în continuare foarte rău, să vină să o ia. Apoi s-a pus pe pat într-o parte, a vomitat şi a murit. Au încercat să o resusciteze apoi, dar degeaba”, spune o rudă a femeii, potrivit antena3.ro.
Familia acuza acum personalul Spitalului de Urgenţă Craiova de incompetență și printr-o postare pe Facebook.
„Cum să chemi salvarea că te doare în capul pieptului, să te ducă la Urgenţă, la blestematul de spital nr. 1, să te certe doctoriţa că te vaieţi întruna, să te trimită acasă că ai doar o angină pectorală, cum să rechemi ambulanţa că vomiţi şi durerile sunt atroce şi să mori la doar 49 de ani în urma nepăsării, nesimţirii, incompetenţei crase prin administrarea unui calmant unui om care se află în infarct? Cum?!”, spune una din rudele femeii într-o postare pe Facebook.
Directorul medical de la Spitalul din Craiova spune că femeia a fost monitorizată şi că nu a prezentat semne că infarct.
„Pacienta a venit în jurul orei 2:40 la spital cu durere toracică anterioară, a fost admisă în aria de monitorizare UPU destul de repede. după circa 30 de minute. A fost investigată. I s-au făcut EKG în dinamică, evaluări în dinamică, iar în jurul orei 5:30 a fost eliberată la domiciliu cu recomandări de tratament şi investigaţie în ambulatoriu, simptomatologia ameliorându-se vizibil la externare. Nu existau modificări vizibile pe EKG care să indice că ar fi probleme cardiologice. A fost monitorizată tot timpul, în aria de monitorizare pacientul este observat continuu, sunt monitorizate funcţiile vitale”, a precizat directorul medical.
Managerul spitalului le roagă pe rudele să facă o sesizare oficială.
„Chiar îi rog pe cei din familia pacientei să depună această sesizare dacă încă nu au făcut-o, pentru că nu este normal ca aceste lucruri să se întâmple şi sunt împotriva unui astfel de comportament. Nimeni nu e menajat, cine greşeşte trebuie să plătească pentru actele sale.”, a declarat pentru GDS Managerul spitalului, Laurenţiu Ivanovici.