Cei trei băieţi sunt sănătoşi şi s-au născut la 36 de săptămâni, cu trei săptămâni înainte de termen. Bebeluşii sunt internați la Secția de neonatologie, urmând ca imediat ce vor lua în greutate, să poată pleca acasă. Mama acestora se află la a doua sarcină, iar acasă mai are un băieţel de 3 ani.
Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că este un miracol deoarece femeia a reușit să obțină o sarcină multiplă, deşi are un singur ovar, iar nimeni din familia ei nu a avut tripleţi sau gemeni, scrie Bună Ziua Iaşi.
Medicul obstetrician Gabriela Simionescu de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care a urmărit evoluția tinerei pe perioada sarcinii și care a asistat la operația de cezariană, spune că o sarcină trigemelară este un caz extrem de rar.
Tânăra mamă a reușit să nască tripleți fără să aibă vreo complicație în timpul sarcinii și nici în timpul operației de cezariană.
„Copiii s-au născut bine, primind note între 9 și 10. Aceștia au cântărit la naștere 2.050 de grame, 2.130 și 2.290. Pe perioada sarcinii, mama nu s-a plâns nicio secundă. Ceea ce ne-a mirat pe noi, specialiștii, a fost faptul că, deși femeia avea extirpat un ovar de la vârsta de 18 ani, a reușit să obțină o sarcină multiplă, cu tripleți, iar concepția a fost spontană. Cazurile de acest gen sunt extrem de rare. O sarcină cu tripleți are incidența la noi, la maternitate, de 3 la 10.000 de cazuri pentru femeile sănătoase, iar la cazurile asemănătoare cu al ei, incindența este și mai rară”, a explicat dr. Gabriela Simionescu, conform sursei citate.
Ieşeanca a avut un şoc în momentul în care a aflat că va avea tripleţi.
„Pacienta s-a prezentat la ecografie la 7 săptămâni. A venit singură și mi-a spus că mai are acasă un băiețel. În urma ecografiei, a aflat că va avea tripleți. S-a emoționat extrem de tare și a așteptat să-și anunțe personal soțul. La sarcinile multiple, se propune o embrioreducție, însă ea nu a luat nicio secundă în calcul acest aspect, considerând că divinitatea a ales ca ea să fie mama celor 3 bebeluși. Până la 15 săptămâni, pacienta s-a prezentat la locul de muncă, a fost activă și nu a întâmpinat dificultăți din cauza sarcinii multiple”, precizat dr. Gabriela Simionescu.
Medicul obstetrician a spus că sarcina trigemelară precum și operația de cezariană au fost o provocare.
„Am mai asistat la sarcini și nașteri cu gemeni, dar nu și cu tripleți. Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Cezariana a fost programată, dar, într-o astfel de sarcină pot apărea și complicații, iar mama poate naște mai devreme. Din fericire, bebelușii au așteptat exact ziua și ora programată. În dimineața în care am făcut cezariana m-am trezit extrem de emoționată. Îmi doream nespus să fiu eu acolo, în sala de operație, când cei 3 micuți vor veni pe lume. Nașterea lor a fost o bucurie pentru întreg spitalul întrucât astfel de sarcini sunt extrem de rare. După ce mama și-a văzut copiii și a făcut o poză cu ei, a izbucnit în plâns. Nașterea este un moment sublim, un moment la care ne emoționăm de fiecare dată” mai spune dr. Gabriela Simionescu.
Medicii spun că operația de cezariană a tinerei cu sarcină multiplă a decurs fără probleme. Cei trei băieți s-au născut la diferență de un minut. După aproximativ 45 de minute de când a început intervenția chirurgicală, mama și-a putut strânge băieții în brațe.
„Am participat împreună cu doamna doctor Gabriela Simionescu la nașterea celor 3 copilași. Tripleții obținuți pe cale naturală reprezintă și pentru noi un moment extrem de rar. Incidența acestor cazuri este foarte scăzută la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Majoritatea pacientelor care obțin o sarcină cu tripleți apelează la servicii de fertilizare în vitro. Aici nu a fost cazul. Este ceva extraordinar pentru mine, este o provocare, oricât de stăpân aș fi ca medic. Orice operație de cezariană pentru sarcină multiplă poate veni la pachet și cu riscuri. Din fericire, în acest caz nu a fost nevoie. Copiii sunt în grija medicilor neonatologi, iar mama va sta internată 12 ore la secția de Terapie Intensivă. După ce micuții vor lua în greutate până la 2.500 de grame, vor rămâne la neonatologie”, a declarat medicul Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.