Toate dozele de vaccin AstraZeneca din lotul carantinat temporar (ABV 2856), distribuite în judeţul Olt, au fost consumate până pe 3 martie, iar o persoană vaccinată cu ser din acest lot a dezvoltat o reacţie adversă severă, şoc anafilactic, şi a fost spitalizată peste 48 de ore cu o evoluţie favorabilă, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, informează Agerpres.
DSP Olt a informat că în judeţ au fost distribuite 2.400 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV 2856 începând din data de 14 februarie, acestea fiind consumate în perioada 15 februarie – 3 martie.
„Au fost repartizate 2.400 doze de vaccin, care au fost distribuite şi consumate în perioada 15.02.2021- 03.03.2021, după cum urmează: C.N. Agricol ‘Carol I’ – centrul nr. 2 (etaj 1 clase) – 1.390 doze; Centrul de vaccinare Balş, subsol Primăria Balş – 620 doze; C.M.J. Olt – 290 doze; Centrul 2 Batalionul 325 Artilerie ‘ALUTUS’ – 100 doze”, precizează sursa citată.
Una dintre persoanele vaccinate cu ser din acest lot a dezvoltat o reacţie adversă severă postvaccinare.
Alertă în Marea Britanie. O nouă tulpină COVID a fost descoperită. Două persoane care s-au întors din Caraibe au fost infectate
Este vorba de o femeie în vârstă de 46 de ani căreia i-a fost administrat serul pe 21 februarie şi la scurt timp a intrat în şoc anafilactic. Femeia a fost asistată medical în centrul de vaccinare apoi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, a rămas internată timp de trei zile şi a fost externată cu stare generală bună.
DSP Olt a punctat că în prezent în judeţ se continuă vaccinarea cu ser din celelalte loturi produse de compania AstraZeneca, iar din lotul carantinat temporar nu mai există doze.
Specialişti CNCAV: Nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu AstraZeneca
Specialiştii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 afirmă că „nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu AstraZeneca din punct de vedere ştiinţific şi reglementar”.
O dezbatere pe această temă a fost organizată pe pagina oficială de Facebook ‘Ro Vaccinare’.
https://www.facebook.com/ROVaccinare/posts/138648334815584
Discuţia a fost iniţiată după ce CNCAV a decis joi seară că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar, însă va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi.
Întrebaţi ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca, dacă acestea să meargă să se imunizeze, specialiştii susţin că „din punct de vedere ştiinţific şi reglementar, nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca”.
9000 de români şi-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca
„Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice. Orice lot, înainte de comercializare, trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii. Astfel, balanţa risc – beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării”, au spus aceştia.
În ceea ce priveşte loturile carantinate în Europa, specialiştii arată că Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările referitoare la reacţii adverse, cum o face în mod normal, şi investighează evenimentele tromboembolice şi de coagulare raportate post-vaccinare.
Potrivit sursei citate, „din informaţiile de până acum”, numărul de evenimente tromboembolice „nu este mai mare” faţă de procentul obişnuit.