Koku Istanbulova s-ar fi născut în data de 1 Iunie, 1889, potrivit evidenţelor oficiale. Femeia ar fi fost deportată din Cecenia, în timpul lui Stalin.
Dacă în urma verificărilor pe care le fac acum specialiştii se va dovedi că aşa este, atunci Koku Istanbulova va fi atestată cu adevărat, ca fiind cea mai bătrână persoană din lume.
Descoperirea a fost făcută de către Fondul de Pensii al Federaţiei Ruse şi se bazează, între altele, şi pe un paşaport intern în care este înregistrată data naşterii femeii.
Lui Koku îi place foarte să mănânce cât mai puţină carne şi cât mai multe verdeţuri. Îi plac foarte mult supele şi laptele fermentat, scrie presa britanică.
Femeia avea 27 de ani când ultimul Ţar, Nicolae al II-lea a abdicat, 55 de ani, după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi 102 ani când Uniunea Sovietică s-a dezmembrat.
Koku mai povesteşte cât de marcată a fost de tancurile naziste care treceau prin faţa casei familiei ei. Apoi, ea şi cu familia ei au fost cu toţii deportaţi împreună cu alţi conaţionali în Siberia, pe care i-a acuzat de colaborare nazistă.
Întrebată cum a reuşit să trăiască atât de mult, Koku a răspuns simplu: „A fost voia lui Dumnezeu! Eu nu am făcut nimic pentru asta”… a mai spus ea, potrivit presei britanice.
Cât despre tinerele generaţii, ea a povestit că vede „oameni care fac sport, mănâncă hrană specială, îşi întreţin forma fizică, dar eu nu ştiu cum am trăit până astăzi. Nu am avut nici măcar o zi fericită!, mai spune Koku.
Femeia împlineşte luna viitoare 129 de ani. Fiica ei, Tamara, a trăit până la 104 ani. Caucazul este renumit pentru longevitatea populaţiei sale. Există destule cazuri cum este cel al lui Koku.
După decesul lui Nabi Tamija, în vârstă de 117 ani, de luna trecută, cea mai bătrână femeie atestată oficial a fost nipona Chiyo Myako, născută în data de 2 Mai, 1901, tot din Japonia.
Recordul de longevitate pentru ambele sexe îi aparţine Jeanne Calment, din Franţa, care a trăit până la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile. Ea a murit în 1997.