O fetiță de 4 ani a murit în Italia de malarie, în primul caz indigen din 1962

O fetiță de 4 ani a murit de malarie în Italia, în ceea ce pare a fi primul caz din 1962 în această țară care nu este provocat de contaminarea în urma unei călătorii într-o zonă de risc. Șeful secției în care a fost internată fetița susține că modul în care ea a contractat boala este un mister.
Romania TV
05 sept. 2017, 16:49
O fetiță de 4 ani a murit în Italia de malarie, în primul caz indigen din 1962

Ministerul italian al Sănătății a confirmat decesul marți, adăugând că o echipă de experți va fi trimisă să investigheze cazul. Fetița, spitalizată în orașul Trento, din nordul Italiei, nu a călătorit în țări în care putea contracta boala, iar sursa infectării sale „rămâne nesigură”, au precizat autoritățile sanitare din oraș.

„Nu am văzut niciodată un caz de acest fel, este un mister. Nu ar fi trebuit ca ea să se îmbolnăvească de malarie”, a explicat Claudio Paternoster, șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Santa Chiara de Trento (nord), unde fetița a fost internată, potrivit AFP.

Sofia Zago, așa cum a fost botezată ea de media italiene, nu a călătorit niciodată în țări identificate ca fiind de risc și și-a petrecut vara pe malul mării în regiunea Veneției. Ea a fost internată în spital, în secția pediatrică, din alte motive medicale, unde ea a intrat în contact cu alți doi copii care contractaseră boala în timpul unei călătorii în Burkina Faso.

„Dar numai anumite tipuri de țânțari pot transmite această boală și ei nu există în Italia”, a dat asigurări medicul, a cărui expertiză a fost solicitată în acest weekend în cazul fetiței. Deși există cazuri de malarie în Italia în fiecare an, „sunt ceea ce numim cazuri ‘valiză’, atunci când o persoană aduce cu ea din Africa un țânțar infectat”, a explicat el.

Fetița de patru ani a fost diagnosticată sâmbătă cu malarie și plasată la terapie intensivă, dar starea ei s-a deteriorat rapid și medicii nu au reușit să o salveze. „Vara a fost foarte caldă și, în contextul schimbării climatice, nu poate fi exclusă total ipoteza unei adaptări a anumitor specii de țânțari sau a reapariției altora” care puteau transmite maladia, a explicat medicul.

Giampiero Carosi, un imunolog de la Universitatea din Brescia, a declarat pentru agenția ANSA că este posibil ca un țânțar din Italia să-l fi înțepat pe un purtător al bolii, iar apoi să-i fi transmis boala fetiței. „Este un caz excepțional”, a spus Carosi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Europa o regiune în care malaria a fost eradicată în 2016, dar boala încă mai este adusă uneori de oameni care se întorc din zone de risc de peste hotare. În Italia, a existat recent o medie de peste 600 de astfel de cazuri pe an.

Potrivit OMS, 90% dintre cazurile de malarie și 92% dintre decesele provocate de această boală sunt înregistrate în Africa. În Europa nu a fost raportate decese din 2000 și până în prezent, potrivit OMS.

Malaria era o boală comună în Italia în secolul al XIX-lea, în special în centru, în sud și în insule. Dar după asanarea masivă a bălților din regiunea Roma și administrarea generalizată a chininei, Italia a fost declarată în 1962 zonă în care malaria a fost eradicată.

Autoritățile sanitare din Trento au afirmat că „numărul crescând de călători internaționali și fluxuri migratorii din zonele endemice” contribuie la răspândirea malariei.

Partidul de extremă dreapta antiimigrație Liga Nordului a reacționat în acest caz solicitând „închiderea ermetică a frontierelor, expulzări în masă și controale de sănătate meticuloase în rândul solicitanților de azil”.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?