Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat inspectorii antifraudă au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor identificate şi au întocmit o sesizare penală pe care a transmis-o Parchetului.
„Firma a achiziţionat 1.372 autoturisme rulate în valoare totală de 55.364.074,61 lei, din ţări membre ale UE, de la persoane juridice plătitoare de TVA, situaţie în care nu avea dreptul să aplice regimul special al TVA. Astfel, firma românească a aplicat cota TVA doar asupra marjei de profit obţinută din revânzare, în loc să fie aplicată asupra întregului preţ al autoturismelor, urmărindu-se scăderea artificială a preţului şi evitarea plăţii TVA datorată bugetului de stat”, se precizează într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Autoturismele se achiziţionau doar la comandă, fondurile necesare fiind asigurate prin împrumutarea firmei de către reprezentanţii săi, iar la încasarea contravalorii comenzii societatea restituia respectivele sume, evitând astfel evidenţierea de active financiare şi profit. În plus, singura calitate a persoanei care semna toate documentele (chitanţe, facturi, contracte de vânzare-cumpărare etc) era aceea de soţie a administratorului legal.