O formă rară de cancer ar putea fi detectată mai devreme cu ajutorul unor simple analize de sânge

Medicii generalişti ar putea detecta mai devreme unul dintre tipurile rare de cancer cu ajutorul unor simple analize de sânge, sugerează un nou studiu, potrivit Press Association, preluată de Agerpres.
Romania TV
14 aug. 2018, 08:45
O formă rară de cancer ar putea fi detectată mai devreme cu ajutorul unor simple analize de sânge

Cercetătorii au descoperit că asocierea a două teste de sânge efectuate frecvent în practica medicilor generalişti ar putea exclude prezenţa mielomului multiplu – o formă de cancer a măduvei osoase – sau să conducă la recomandarea unor investigaţii suplimentare.

Simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori, nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil de pus.

Diagnosticarea târzie, care afectează un procent important dintre pacienţi, poate duce la rezultate mai slabe în ceea ce priveşte rata de supravieţuire.

Cercetătorii au examinat pacienţi din Marea Britanie ale căror informaţii medicale sunt păstrate în Clinical Practice Research Datalink pentru a stabili dacă testele de sânge sunt utile în diagnosticarea mielomului.

Experţii de la Universitatea Oxford, Universitatea Exeter şi din cadrul Chiddenbrook Surgery, Crediton, au identificat 2.703 de cazuri de corespondenţe dintre 12.157 de participanţi verificaţi.

Studiul, publicat în British Journal of General Practice, sugerează că simpla combinaţie a doi parametri din analizele de sânge poate fi suficientă pentru a pune un diagnostic.

Autorii au stabilit că medicii ar putea exclude riscul acestei forme de cancer la pacienţii care au avut rezultate normale la parametrul vâscozităţii plasmei (PV) sau rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) în combinaţie cu un test care examinează nivelul normal al hemoglobinei.

Cercetătorii au descoperit că, în anul de dinaintea diagnosticării, 85% dintre pacienţii cu mielom au avut un nivel anormal al parametrului ESR, în comparaţie cu 46% dintre participanţii provenind din eşantionul de control.

În acelaşi timp, 81% aveau un nivel anormal al parametrului PV comparativ cu 41% în eşantionul de control.

Autorii sugerează că ar putea fi introdusă o modalitatea automată în istoricul medical al pacienţilor care să-i alerteze pe medici referitor la simptomele relevante sau la schimbări în parametrii de sânge care au legătură cu mielomul.

”Combinaţia nivelului hemoglobinei, substanţă responsabilă de răspândirea oxigenului în corp, şi unul dintre cei doi markeri ai inflamaţiei (rata de sedimentare a eritrocitelor sau vâscozitatea plasmei) sunt indicii suficiente pentru a exclude prezenţa mielomului, spune Constantinos Koshiaris, de la Universitatea Oxford, autor principal al studiului.

”Dacă sunt identificate valori anormale în cadrul testului, ar trebui efectuate urgent teste de identificare a proteinelor din urină, care pot accelera diagnosticul”, a mai spus cercetătorul.

”Tratamentul acordat la timp ar putea îmbunătăţi semnificativ rata de supravieţuire în cazul acestei boli,” spune profesorul Willie Hamilton, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Exeter.

”Informăm asupra unei forme simple prin care medicii pot verifica pacienţii care prezintă simptome precum dureri de spate, coaste sau toracice sau infecţii respiratorii frecvente şi să determine dacă suferă sau nu de mielom”, a adăugat specialistul. 

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni