O formă recombinantă de virus, cu evoluţie rapidă, a apărut la consumatorii de droguri

O variantă recombinantă a unui subtip al HIV, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia, a fost identificată şi la pacienţi din România, utilizatori de droguri intravenoase şi deţinuţi, boala pe care o generează având o evoluţie mai rapidă.
Iulian Tudor
26 nov. 2013, 13:56
O formă recombinantă de virus, cu evoluţie rapidă, a apărut la consumatorii de droguri

Declaraţia a fost făcută de managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, marţi, la o conferinţă care a marcat Ziua Mondială HIV.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat că a fost identificată noua formă recombinantă de virus şi la pacienţi români, utilizatori de droguri cu administrare intravenoasă şi la un grup de deţinuţi, potrivit Mediafax.

Această recombinantă şi-a făcut apariţia undeva în 2007, în Spania şi Portugalia, uşor, uşor a ajuns în Grecia, Bulgaria şi România. Prin analizele făcute la «Balş», am demonstrat că recombinantul acesta este foarte asemănător cu recombinantul din Grecia, deci există o similitudine cu circulaţia acestui virus în teritoriu şi are şi o particularitate clinică, în sensul că boala pe care o generează este o boală mai rapid progresivă, comparativ cu cea clasică din România. Trebuie să fim foarte atenţi la aceşti pacienţi şi la instituirea precoce a tratamentului. În momentul de faţă discutăm de aproximativ 175 de pacienţi„, a mai spus Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a adăugat că este foarte posibil că numărul celor infectaţi să fie mult mai mare.

Noi am dezvoltat programe prin care îi invităm să se testeze. După cum bine ştiţi, la «Matei Balş» avem un centru dedicat pentru cei care se droghează. Mulţi s-au prezentat. Ne folosim, de asemenea, de colaborarea cu ONG-urile. (…) Acest virus foloseşte un alt mecanism de intrare intracelular, care se asociază cu o particularitate a celulelor de apărare care fac să se creeze un conflict major între organism şi virus. Acest conflict major este cel care conduce la o evoluţie rapidă a bolii„, a mai spus Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a precizat că, în ultimii ani, consumatorii de droguri au trecut de la heroină la etnobotanice, iar în prezent au revenit la heroină.

Spun cu încântare acest lucru, pentru că cei care se droghează cu etnobotanice îşi fac 14 – 15 administrări pe zi, în timp ce pentru heroină sunt două administrări pe zi, ceea ce înseamnă un risc diminuat de transmitere a virusului, iar pe de altă parte, conservarea capitalului venos al acestor persoane„, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Întrebat care ar putea fi pericolele în viitor pentru consumatorii de droguri, managerul Institutului „Matei Balş” a menţionat apariţia unei tulpini care să fie multirezistentă la medicamente antiretrovirale şi care să capete şi posibilitatea de transmitere la populaţie.

Alt pericol ar putea apărea în cazul în care nu reuşeşte testarea tuturor femeilor gravide pentru a evita transmiterea de la mamă la făt şi mai există un pericol din cauza întreruperii tratamentului fără sfatul medicului. Există o cohortă tânără, între 19 şi 24 de ani, care este obosită teraputic din cauza faptului că a ajuns la 15 – 16 scheme de tratament„, a mai spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

El a adăugat că România se înscrie în trendul european privind infecţia HIV/SIDA, riscul cel mai mare fiind în cazul homosexualilor şi al utilizatorilor de droguri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste două milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani, sunt infectaţi HIV, mulţi dintre ei neavând acces la îngrijirea şi susţinerea necesare stării lor de sănătate.

Mai mult, milioane de adolescenţi din toată lumea se află la risc de infectate cu HIV. Acoperirea parţială a serviciilor HIV pentru adolescenţi a determinat creşterea la 50 la sută a ratei deceselor SIDA, în cadrul acestei categorii populaţionale, comparativ cu scăderea de 30 la sută înregistrată între anii 2005-2012 la populaţia generală.

În plus, multe persoane tinere nu îşi cunosc statutul HIV. OMS recomandă guvernelor revizuirea legislaţiei pentru a facilita accesul adolescenţilor la serviciile de testare HIV, fără consimţământul părinţilor sau tutorilor. Ghidul specifică modalităţile prin care serviciile de sănătate pot fi îmbunătăţite, în special pe zona de suport social pentru persoane tinere. De asemenea, se pune accentul pe importanţa implicării acestei grupe de vârstă în construirea unui program centrat pe adolescenţi.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Ministrul bosniac al Securității și alte șase persoane arestate pentru corupție
MediaFlux
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)