Roubini avertizează cu privire la o criză a datoriilor stagflaționiste, care ar combina cele mai grave aspecte ale stagflației în stilul anilor ’70 și criza datoriilor din 2008.
„Cred că va apărea o criză stagflaționistă în acest an”, a spus Roubini, într-un interviu pentru postul TV ABC din Australia, citat de ziare.com.
Având în vedere că inflația pentru consumatori este încă de 6,4%, Roubini a spus că a estimat că Rezerva Federală va trebui să ridice ratele de referință „cu mult peste” 6% pentru ca inflația să scadă înapoi la ținta de 2%.
Acest lucru ar putea declanșa o recesiune severă, o prăbușire a burselor și o explozie a situațiilor de nerambursare a datoriilor, mai spune Roubini.
„Acum ne confruntăm cu furtuna perfectă: inflație, stagflație, recesiune și o potențială criză a datoriilor”, a spus Roubini.
În România, ministrul Finanțeor este optimist. Adrian Câciu spune că inflația în România va ajunge spre 8% spre finalul lui 2023.
”Uitandu-te la modul in care evolueaza inflatia, in acest moment atat BCE cat si BNR si toate bancile sunt puse in fata unei mari dileme. Economia globala este in incetinire, deci noi nu discutam acum de o revenire in V cum a fost dupa pandemie. Noi venim dupa o crestere economica in incetinire, toate tarile.
O sa vedeti ca rata dobanzilor se va tempera. In Romania eu vad spre jumatatea anului o coborare a ratelor de dobanda ale BNR.
La inflație îmi păstrez prudența să spun că la final de an vom avea de o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situație. Aș putea chiar spune sub 9%, cam 8%”, a declarat Adrian Câciu, la Antena 3.