O gâscă protejată de lege, ucisă de braconieri. Gâscanul Talgat era monitorizat de anul trecut, de ornitologi din Kazahstan, Ucraina, România și Bulgaria.
Gâscanul a venit din Siberia, Peninsula Taimîr, apoi a trecut prin Rusia, Nordul Kazahstanului, Peninsula Crimeea, a traversat Marea Neagră și s-a oprit la noi, în zona lacului Sinoe, pe 18 decembrie. La scurt timp, emițătorul GPS a încetat să mai transmită informații.
Specialiștii au pornit în căutare și i-au găsit doar dispozitivul de monitorizare tăiat și o rămășiță din corpul păsării. Este al cincilea caz de acest tip, iar Poliția a deschis un dosar penal pentru braconaj.
„S-a găsit emițătorul metalic, inelul și câteva pene. La toate dispozitivele pe care le-am pus până acum am găsit urme de dinți. În acest caz nu am găsit nicio urmă care să ne dea indicații că pasărea a fost atacată de ceva prădător”, a declarat Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română, potrivit Stirileprotv.ro.
Gâsca cu gât roșu este o specie protejată, pentru că este pe cale de dispariție. În întreaga lume mai trăiesc doar 50.000 de exemplare. La noi, gâștele fac popas să se hrănească peste iarnă, apoi își continuă migrația.
„Păsările acestea vin la noi printr-un noroc. Un noroc care a făcut ca toate țările din sudul Kazahstanului, unde au primă stație prin noiembrie, să nu mai permită hrana acestora. Respectiv nu mai cultivă cereale, ci bumbac, și în consecință nu mai au ce mânca și iau drumul dreapta, spre vest. Din 2017 mai mult pe la noi au rămas”, a biologul Adrian Bâlba.
Până acum, 5 exemplare au dispărut pe teritoriul României, de când sunt monitorizate. Ultimul caz: gâsca Emilia, omorâtă anul trecut, în Brăila.