Găurile negre supermasive stau liniştite, ascunse, până când victimele lor, precum stelele, se apropie suficient de mult de ele pentru a fi distruse de forţa lor gravitaţională extrem de puternică.
Cercetătorii au mai „suprins în flagrant” o gaură neagră anul trecut. Acum, ei au prins, însă, atât vinovatul, cât şi victima: o stea plină de heliu.
„Aceasta este prima dată când am putut afla despre ce fel de stea este vorba”, a declarat principalul autor al studiului Suvi Gezari, astronom la Johns Hopkins University, pentru Space.com.
Astronomii spun că găurile negre supermasive distrug stele foarte rar, poate chiar o dată la 10.000 de ani, în fiecare galaxie. Pentru a detecta un astfel de eveniment, Gezari şi colegii săi au monitorizat mii de galaxii în lumină ultravioletă, cu ajutorul telescopului spaţial Galaxy Evolution Explorer (GALEX) şi cu cel terestru Pan-STARRS.
În iunie 2010, cercetătorii au zărit o lumină puternică într-o gaură neagră aflată în centrul unei galaxii la circa 2,7 miliarde de ani lumină.
„Când steaua este sfâşiată de forţele gravitaţionale ale găurii negre, unele rămăşiţe sunt înghiţite de gaura neagră, iar altele sunt aruncate cu o viteză foarte mare (…) Acum vedem strălucirea gazului stelar, care este înghiţit de gaura neagră, de-a lungul timpului”, explică Gezari.
Lumina a ajuns la un maxim de strălucire la o lună după ce a fost detectată, după care s-a stins uşor în următoarele 12 luni. Astronomii estimează că masa acelei găuri negre echivalează cu cea a trei miliarde de stele.
Studiul a apărut miercuri, 2 mai, în revista Nature.