O hartă animată în 3D a Căii Lactee, realizată cu ajutorul satelitului Gaia

Satelitul european Gaia a cartografiat în 3D aproape 1,7 miliarde de stele din galaxia noastră, Calea Lactee, iar pentru 1,3 miliarde dintre ele oamenii de ştiinţă au reuşit să determine distanţa acestora în raport cu Terra, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), citaţi de AFP.
Iulian Tudor
25 apr. 2018, 15:09
O hartă animată în 3D a Căii Lactee, realizată cu ajutorul satelitului Gaia

„Acest ansamblu de date este foarte bogat şi noi credem că ele vor revoluţiona astronomia şi cunoştinţele noastre despre Calea Lactee”, a declarat pentru AFP Uwe Lammers, unul dintre cercetătorii care participă la programul Gaia din cadrul ESA.

„Cu ajutorul Gaia, putem cu adevărat să reconstituim întreaga istorie a Căii Lactee. E ca şi cum am face arheoastronomie (…) pentru a reconstitui cu adevărat istoria Universului”, a declarat Gunther Hasinger, directorul departamentului de Ştiinţe din cadrul ESA, cu ocazia unei prezentări a datelor transmise de GAIA, ce a avut loc miercuri la Salonul aeronautic ILA din Berlin.

Lansat la sfârşitul anului 2013, satelitul european, care analizează sursele luminoase din galaxia noastră, este poziţionat la o altitudine de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Terra. Gaia realizează 500 de milioane de măsurători pe zi. Datele sunt transmise la sol şi analizate de un consorţiu din care fac parte 450 de oameni de ştiinţă din 20 de ţări.

Gaia, care a început să funcţioneze în 2014, a permis deja alcătuirea unei prime versiuni a catalogului de măsurători în septembrie 2016. Acea versiune a stabilit poziţiile în care se află 1,1 miliarde de stele din Calea Lactee, însă satelitul nu determinase distanţa lor faţă de Terra decât pentru 2 milioane dintre astre şi, în plus, făcuse acest lucru într-o manieră lipsită de acurateţe.

„Era doar un aperitiv”, a rezumat pentru AFP Frederic Arenou, cercetător la CNRS din Franţa şi la Observatorul Paris-PSL.

„Acum, însă, avem parte de un veritabil foc de artificii”, a estimat Francois Mignard, director de cercetare emerit în cadrul CNRS la Observatorul de pe Coasta de Azur, coordonatorul echipei franceze din cadrul misiunii Gaia.

„Cunoaştem distanţa faţă de aceste stele, deci vom cunoaşte luminozitatea lor intrinsecă, vom cunoaşte vârsta lor, evoluţia lor”, a explicat Frederic Arenou.

Noile date, culese de Gaia timp de 22 de luni, între iulie 2014 şi mai 2016, au fost publicate online miercuri, iar acest catalog este de acum înainte disponibil spre consultare pe internet.

Specialişti din lumea întreagă s-au declarat „foarte entuziasmaţi” să descopere aceste date şi să poată să înceapă să le prelucreze, a subliniat Anthony Brown, profesor la Universitatea Leiden din Olanda, membru al consorţiului prezent la evenimentul organizat la Berlin.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.