Cercetările, ale căror rezultate sunt publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, s-au ocupat îndeosebi de macrofagi, celule ale sistemului imunitar care înghit bacteriile şi mucegaiurile, protejând astfel ţesuturile, potrivit Agerpres.
Citeşte şi MAFIA ORGANELOR. Vezi cât valorează un român pe piaţa neagră
Macrofagii, prezenţi şi în corpul uman, au şi alt rol: acela de a repara ţesuturile deteriorate. „Ei sunt importanţi în repararea muşchilor omului„, arată James Goldwin, co-director al cercetărilor.
Cercetătorii au mers mai departe şi s-au întrebat dacă macrofagii ar putea ajuta şi la repararea membrelor. Ei au extras celule din sistemul imunitar al salamandrelor pentru a afla dacă absenţa lor ar avea vreo incidenţă asupra corpului animalelor. Rezultatul a fost evident: salamandrele aproape că nu şi-au mai putut regenera membrele pierdute. În locul lor, ca şi la oameni, s-a format un ciot.
Citeşte şi Creierul percepe femeile ca o „colecţie” de părţi ale corpului
S-a dovedit astfel că macrofagii joacă un rol esenţial în regenerarea membrelor. Cercetătorii au decis să continue lucrările pentru a contribui la eventuale progrese în regenerarea corpului uman. „Planul pe termen lung este să ştim exact ce amestec să aplicăm pe o rană pentru a permite corpului să se regenereze, la fel ca salamandră„, a spus James Goldwin.
Un alt lucru avut în vedere este vindecarea fără cicatrice. Cicatricele sunt importante pentru evitarea infecţiilor la răni, însă ele împiedică în acelaşi timp celulele să se regenereze, arată Andras Simon de la Karolinska Institut din Stockholm. Potrivit lui, cercetările pe salamandre ar putea permite îngrijirea rănilor mai mici, cum ar fi arsurile sau tăieturile. Altfel spus, un fel de pansament natural.
Citeşte şi Cum arată firul de păr la microscop. 15 imagini uluitoare ale corpului uman GALERIE FOTO