Imaginile surprinse de satelitul Copernicus Sentinel-5P indică, prin comparaţie, nivelul emisiilor de dioxid de azot (NO2) în Franța în martie 2019, respectiv în martie 2020. Roșul intens reprezintă emisiile mai mari de NO2.
Specialiștii de la Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI) utilizează satelitul pentru a monitoriza atât vremea, cât și poluarea în Europa.
Aşadar, autoizolarea impusă în aproape toată lumea, din cauza coronavirusului, a scăzut nivelul de poluare.
Nu doar Parisul se bucură de o scădere mare a poluării, ci și orașe precum Milano și Madrid. Oamenii de știință au folosit date care se întind pe 10 zile în 2020. Într-un comunicat de presă emis de Royal Netherlands Meteorological Institute se explică de ce s-au ales aceste date: ”Concentrațiile de dioxid de azot variază de la o zi la alta din cauza schimbărilor meteorologice. Concluziile nu pot fi trase doar pe baza unei singure zile de date. Prin combinarea datelor pentru o anumită perioadă, în timp, 10 zile în acest caz, variabilitatea meteorologică este parțial în medie și începem să vedem impactul schimbărilor datorate activității umane.
Unele NO2 sunt produse prin procese naturale precum respirația bacteriană, fulgerul și chiar vulcanii. Dar cea mai mare parte a acesteia este produsă de noi: în cea mai mare parte arderea combustibililor fosili în motoarele cu combustie internă, dar cu restricțiile privind mobilitatea în Europa, aceste emisii au scăzut. De fapt, aproape orice legătură cu activitatea umană este în scădere, în afară de traficul pe internet”, se precizează în comunicat.