O inscripţie pe un vas ceramic din perioada Regelui David, descoperită într-un oraş antic din Israel

Fragmentele unui vas ceramic vechi de trei milenii conțin inscripția numelui unui personaj biblic, contemporan cu Regele David și demonstrează, alături de alte trei inscripții din aceeași perioadă, că scrierea era mai răspândită în Regatul Iudeu decât se credea.
Iulian Tudor
17 iun. 2015, 17:55
O inscripţie pe un vas ceramic din perioada Regelui David, descoperită într-un oraş antic din Israel

Fragmentele ceramice au fost descoperite într-un oraș biblic aflat în apropierea Văii lui Elah, locul unde, conform Bibliei, David l-a învins pe uriașul Goliath, potrivit Agerpres.

Inscripția de pe vasul reconstituit este „Eshba’al Ben Bada”, în limba canaanită — care a domnit peste o parte din Israel în prima jumătate a secolului X î.Hr., în aceeași perioadă cu regele David. Eshba’al a fost asasinat iar capul său a fost oferit regelui David în Hebron, conform Bibliei.

Fragmentele ceramice au fost descoperite în 2012 de o echipă de arheologi condusă de Yosef Garfinkel, de la Institutul de Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim și de Saar Ganor, din partea Autorității israeliene pentru Antichități, pe situl biblic Khirbet Qeiyafa — aflat la 30 de kilometri sud-vest de Ierusalim. Atenția arheologilor a fost atrasă imediat de literele de pe aceste fragmente.

Numele Bada este menționat doar în perioada regelui David, conform arheologilor. „Acest nume nu mai era folosit mai târziu, în perioada Primului Templu. Corelația dintre tradiția biblică și descoperirile arheologice indică faptul că acest nume era comun doar în acea perioadă”.

Cercetătorii sunt de părere că această persoană, Eshba’al, deținea probabil un domeniu agricol vast, iar produsele sale erau transportate în vase ceramice inscripționate cu numele său.

Echipa de arheologi coordonată de Garfinkel și de Ganor a descoperit numeroase vestigii antice la Khirbet Qeiyafa, printre care ruinele unui oraș fortificat din perioada lui David, care supraveghea intrarea în Valea lui Elah — două porți, un palat, un depozit și alte dependințe.

Anterior, arheologii asociau Khirbet Qeiyafa cu Sha’arayim (un oraș biblic al cărui nume înseamnă „Două porți”), în contextul descoperirii ruinelor celor două porți. Apoi, în 2010, o serie de noi descoperiri în regiune au schimbat această concluzie, asociind situl cu orașul Neta’im, care este menționat în Vechiul Testament.

„Până acum aproximativ 5 ani nu aveam cunoștință de existența vreunei inscripții din secolul X î.Hr. din Regatul Iudeu. În ultimii ani au fost prezentate patru astfel de inscripții: două din Khirbet Qeiyafa, una din Ierusalim și una din Bet Shemesh. Acest lucru modifică radical ceea ce știam despre folosirea scrierii în Regatul Iudeu, devenind acum clar că scrierea era mult mai răspândită decât am crezut”, conform unui comunicat semnat de cei doi arheologi.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Amendă de până la 5.000 de lei. Interzis pentru cei care stau la bloc. Proprietarii nu au voie
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Zani pariază totul pe o carte. Cum vrea să se îmbogățească
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
A murit unul din marii actori. Drum lin, maestre! A fost o legendă a scenei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacuri aeriene israeliene asupra școlilor din Gaza: Zeci de persoane decedate
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?