O lege de salarizare în Sănătate ar trebui să includă asistentele medicale. 100.000 au plecat deja din ţară

O nouă lege de salarizare în sistemul sanitar ar trebui să includă asistentele medicale, creşterea salariilor acestei categorii prin intermediul salarizării în funcţie de performanţă fiind una dintre măsurile necesare pentru stoparea migraţiei angajatelor cu experienţă din sectorul public de sănătate, în condiţiile în care, potrivit estimărilor statistice, aproape 100.000 de asistente medicale au plecat la muncă în străinătate, în ultimii şapte ani.
Iulian Tudor
19 mai 2014, 08:33
O lege de salarizare în Sănătate ar trebui să includă asistentele medicale. 100.000 au plecat deja din ţară

Potrivit unui comunicat al sindicaliştilor din sănătate, informaţiile privind situaţia asistentelor medicale din serviciile publice de sănătate sunt preluate din bazele de date publice ale Institutului Naţional de Statistică şi au făcut obiectul unui studiu ale cărui rezultate arată că, în comparaţie cu anul 1990, în sistemul public de sănătate numărul asistentelor medicale a scăzut cu 30.000 (circa 25%), respectiv de la 125.484 asistente în 1990, la 95.484 în 2012. Cea mai dramatică scădere a numărului de asistente medicale a avut loc în perioada 2007 – 2012, respectiv 23.000, sistemul public de sănătate pierzând 17% dintre asistentele medicale.

Pe locul al doilea se situează categoria de personal sanitar auxiliar din unităţi publice, care a scăzut în acelaşi interval de la 66.063 salariaţi, în 1990, la 55.717 în 2012, adică o reducere de circa 16% (cu 10.346 mai puţini salariaţi).

Dacă avem în vedere că cele două categorii de personal se ocupă de două paliere diferite ale îngrijirilor de sănătate, reiese faptul că, în 25 de ani, sectorul public a pierdut peste 40.000 de salariaţi (pe fondul creşterii numărului de pacienţi). Observăm, astfel, că îngrijirile de sănătate din sectorul public înregistrează cea mai gravă criză a sectorului sanitar. În ultimii 23 de ani, numărul pacienţilor a crescut cu 12%, în timp ce numărul asistentelor medicale a scăzut cu circa 25%. Situaţia indică o creştere cu aproape 40% a sarcinilor de serviciu în acest interval (ea fiind şi mai mare dacă luăm în considerare anii în care numărul de pacienţi a fost mult mai mare decât în 2012)„, potrivit comunicatului emis de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.

CITEŞTE ŞI: Mii de asistente medicale ar putea fi PENSIONATE OBLIGATORIU. Vezi motivul

În opinia sindicaliştilor, creşterea vârstei de pensionare a asistentelor medicale de la 60 de ani (59 de ani şi 8 luni la ora actuală) la 65 de ani este departe de a putea fi considerată un succes, fiind de fapt „o măsură pompieristică, menită să salveze ceva din dezastrul în care se află această categorie de personal, creat de guvernările din ultimii şapte ani”.

Măsura necesară o constituie deblocarea posturilor de asistenţi medicali în sistemul sanitar public la un nivel comparativ cu anul 1990 (cel puţin 30.000) şi asigurarea finanţării necesare, atât pentru aceste noi posturi, cât şi pentru salarizarea adecvată a acestei categorii de personal. Analiza datelor arată că există forţa de muncă necesară pentru a ocupa aceste posturi. Spre exemplu, absolventele de şcoli postliceale din anii 2013 şi 2014 (conform estimărilor) însumează circa 40-45.000, adică peste nevoile sistemului„, subliniază FSSR.

Formarea noilor asistente medicale a cunoscut o creştere semnificativă, mai ales în ultimii 13 – 14 ani, aproximativ 185.000 de asistente medicale fiind formate în perioada 2000 – 2014, adică aproape dublul numărului de asistente medicale ce lucrează în sectorul public.

Nu există informaţii ce se întâmplă din punct de vedere profesional cu peste 100.000 de asistente medicale, acest număr fiind compus din absolventele de şcoli postliceale din ultimii şapte ani şi asistentele medicale care au plecat din sistemul sanitar public în aceeaşi perioadă (23.000). În aceste condiţii, este posibil ca numărul asistentelor medicale plecate la muncă în străinătate în ultimii şapte ani să atingă cifra de 100.000. România este, probabil, cel mai mare furnizor de asistente medicale pe piaţa muncii din Uniunea Europeană, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistente medicale de până acum„, arată Federaţia.

În acest context, sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că forţa de muncă ce se ocupă de serviciile de îngrijire acordare în sectorul sanitar public este deficitară (cel puţin 25% mai puţini angajaţi), alcătuită din salariate obosite (de muncă suplimentară cu caracter permanent), îmbătrânite (de rămânerea în activitate peste vârsta standard de pensionare), dezamăgite (de nivelul de salarizare), îmbolnăvite (de condiţiile de lucru şi de bolile profesionale).

În aceste condiţii, preocuparea ultimilor doi miniştri pentru o lege de salarizare suplimentară a medicilor ratează cea mai importantă problemă a resursei umane din sistemul sanitar, problema asistentelor medicale, respectiv problema capacităţii sistemului de-a acorda îngrijiri medicale. O nouă lege de salarizare trebuie să includă cel puţin şi asistentele medicale (opinia noastră este că ar trebui să vizeze toate categoriile de personal), creşterea salariilor asistentelor medicale prin intermediul salarizării în funcţie de performanţă fiind una din măsurile necesare pentru a stopa migraţia angajatelor cu experienţă din sectorul public de sănătate„, mai spun sindicaliştii.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Muntele care pulverizează praf de aur. Locul unic care îi fascinează de ani de zile pe cercetători
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi și mâine? Vremea îți strică zilele!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Filmul care l-a scos din minți pe Ceaușescu. „Un zbir și un prost”
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care stau la casă. La ce distanță trebuie pus coșul de fum față de casa vecinului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Donald Trump Dezvăluie Că Are un Plan Pentru a Opri Războiul Din Ucraina, Dar Refuză Detalii
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...