O legumă nelipsită din bucătăria gospodinelor ar putea să dispară în România. Din păcate, cercetătorii trag un semnal de alarmă. Oamenii de știință cred că exită un adevărat pericol în ceea ce privește dispariția acestei legume de la noi din țară, chiar în următorii ani.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, producția de fasole din țara noastră s-a înjumătățit. Deși acum un deceniu se cultivau 21 de milioane, în vremurie actuale mulți fermierii au renunțat la această afacere pentru că nu au reuit să acopere investiția, având în vedere că nu au avut parte de ajutor de la stat și nici mână de lucru.
Citește și: Alimentele banale care ne ajută să scăpăm de astenia de toamnă! Secretul dezvăluit de un celebru nutriționist
În Cluj, o familie are în palmares mai multe feluri de fasole, ce se întind pe un hetar. Producția ajunge însă doar în piețele volante. Oamenii și-au strigat nemulțumirea în fața autorităților pentru faptul că abia găsesc muncitori și le-ar fi de mare folos niște utilaje agricole, dar investiția pentru acestă aparatură este mult prea mare. De asemenea, subvenție primesc doar fermierii care și procesează fasolea, nu și aceia care vând recolta.
„Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină. La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă”, a declarat agricultorul Mircea Cotuți potrivit celor de la Știrile PRO TV.
Fasolea este plină de fibre, proteine și carbohidrați sănătoși și este practic o masă în sine. Conservele de fasole sunt convenabile, dar fasolea uscată va dura mult mai mult. Umple-ți rafturile cu fasole albă, fasole roșie și diferite mărimi de boabe de fasole. Poți face mâncare de fasole, ciorbă de fasole, salată de fasole și multe altele.