Acțiunile Nikola, un producător de mașini electrice, au cunoscut o prăbușire semnificativă la bursă, iar compania a cerut protecția conform Capitolului 11 din Legea falimentului din Statele Unite. În plus, aceasta a anunțat intenția de a vinde o parte din activele sale, potrivit unui raport Bloomberg.
Compania Nikola a depus oficial cererea de intrare sub protecția falimentului pe 19 februarie 2025, devenind astfel un alt exemplu al dificultăților financiare din industria auto electrică.
Steve Girsky, președintele și CEO-ul companiei, a explicat că, în ultimele luni, Nikola a încercat diverse măsuri pentru a strânge capital, a reduce datoriile și a curăța bilanțul financiar. Însă aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a depăși criza în care se află compania. Astfel, Consiliul de Administrație a considerat că protecția oferită de Capitolul 11 este cea mai bună soluție în contextul actual.
„În ultimele luni, am întreprins numeroase acțiuni pentru a strânge capital, pentru a ne reduce datoriile, pentru a ne curăța bilanțul și pentru a păstra numerar pentru a ne susține operațiunile. Din păcate, cele mai bune eforturi ale noastre nu au fost suficiente pentru a depăși aceste provocări semnificative, iar Consiliul de Administrație a stabilit că Capitolul 11 reprezintă cea mai bună cale posibilă de urmat, în aceste circumstanțe, pentru companie și părțile sale interesate”, a declarat Steve Girsky, președinte și CEO al companiei Nikola.
Mai multe companii din domeniul auto, cum ar fi Fisker, Proterra și Lordstown Motors, care au fost listate pe bursă în timpul pandemiei, au ajuns și ele în faliment din cauza problemelor financiare generate de lipsa capitalului, dobânzile mari și scăderea cererii. De asemenea, chiar și Tesla, liderul industriei de mașini electrice, a raportat în 2024 prima scădere anuală a vânzărilor, în ciuda subvențiilor pentru achiziționarea vehiculelor sale.
Nikola a anunțat că va continua să desfășoare temporar activități legate de camioanele sale și de stațiile de alimentare cu hidrogen, cel puțin până la finalul lunii martie 2025.
În ceea ce privește finanțele companiei, activele sale sunt evaluate între 500 de milioane și 1 miliard de dolari, în timp ce datoriile variază între 1 și 10 miliarde de dolari. Compania dispune în prezent de doar 47 de milioane de dolari în lichidități.
În predeschiderea Bursei de la New York, acțiunile Nikola au scăzut cu aproximativ 45%, ajungând la 0,41 dolari pe unitate. În ultimele 12 luni, valoarea titlurilor Nikola a scăzut cu mai mult de 97%.