Regizorul Ioan Cărmăzan ar putea îndeplini visul lui Sergiu Nicolaescu, de a realiza un film despre Maria Tănase, informează România TV.
Proiectul său a fost prezentat Comisiei Europene, care ar putea finanţa filmul cu 2,5 milioane de euro. Dacă ideea lui Sergiu Nicolaescu va finanţată de Comisia Europeană, Ioan Cărmăzan spune că în momentul de faţă nu poate decide cine va interpreta rolul principal, respectiv al Mariei Tănase. Oricum, are în vedere deja trei posibile nume.
„În capul meu este şi Angela Gheorghiu la o anumită vârstă, şi Jojo, şi Alexandra Coman. Toate acestea se vor decide în momentul în care ne apropiem de film, pentru că pregătirea unui film durează între trei şi cinci luni”, a spus Ioan Cărmăzan. Ioan Cărmăzan a precizat că bugetul acestui proiect se ridică la suma de 2,5 milioane de euro, dar că există mai multe discuţii privind sursele de finanţare. „Am făcut o adresă la Comisia Europeană prin intermediul domnului Constantin Duţu (ambasador onorific al Comisiei de Cultură a Uniunii Europene, n.r.). (…) a fost o discuţie în Parlamentul European, a fost bine primit (proiectul, n.r.), aşteptăm să vedem răspunsul după care vedem cum mai adunăm fonduri”, a declarat Cărmăzan.
Citeşte şi Bilet MISTERIOS la mormântul lui Sergiu Nicolaescu
Pe de altă parte, el a precizat că există „o aprobare la Ministerul Culturii”, din perioada în care portofoliul instituţiei era deţinut de Daniel Barbu, „dar care nu a fost reînnoită”. „La un moment dat, am vorbit cu dânsul (Daniel Barbu, n.r.) şi a aprobat nişte bani, dar erau foarte puţini, deocamdată aşteptăm, o să reluăm discuţiile”, a continuat regizorul. Cărmăzan a subliniat că va discuta şi cu reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) pentru o posibilă finanţare.
Maria Tănase, născută la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913, şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.