O fabrică mare se construiește în România, aceasta urmând să fie ridicată de la zero. Zeci de fermieri sunt implicați în acest proces. Ideea a fost a unei cooperative cu 21 de fermieri, iar investiția se ridică la 45 de milioane de euro.
Cooperativa Podișul Transilvaniei este cea care a venit cu planul și, se pare că noua unitate de procesare ar putea funcționa în țara noastră în curând. Emil Turdean, unul dintre cei mai apreciați fermieri din Ardeal, este unul dintre agricultorii care vor ridica de la zero o fabrică de ulei alimentar.
Se pare că această fabrică va fi amplasată în comuna Mihai Viteazu din județul Cluj. Banii pentru deschiderea acesteia vin din fonduri europene, împrumuturi de la bănci, dar și co-finanțare, potrivit omului de afaceri Emil Turdean. Acesta este și proprietarul fermei Agro Turdean Impex din comuna Moldovenești, și alți agricultori din cadrul Cooperativei Podișul Transilvaniei susținându-l în ceea ce privește proiectul.
Fabrica urmează să fie construită de la zero, iar așteptările sunt foarte mari. Pe de altă parte, costurile sunt pe măsură. Tocmai din acest motiv, este nevoie și de împrumuturi la bănci. Asta, pe lângă banii europeni și fondurile proprii.
„Construim o fabrică de ulei în zona Turzii și suntem în stadiul de a discuta cu banca termenii tehnici. Dar de un an de zile tot discutăm și le-am spus că dacă noi fermierii am lucra exact cum se mișcă băncile ar mânca numai grâu mucegăit de aflatoxină pentru că nu se poate să o lungești. Eu cred cu tărie că se pierd foarte multe proiecte inteligente în România pentru că se mișcă foarte greu băncile”, a spus fermierul.
Mai mult, se pare că drumul nu este unul deloc simplu. Mai exact, a fost nevoie de o mobilizare uriașă astfel încât suma de 45 de milioane, necesară pentru construcția fabricii, să poată fi obținută.
„Fondurile europene ne ajută dar tot nu ajung banii pentru că spre exemplu la fabrica de ulei investiția la care ne înhămăm noi este de 45 de milioane de euro. Avem 10 milioane de euro din fonduri europene. Am pus noi, cei 21 de colegi din cadrul Cooperativei Podișul Transilvaniei, partea noastră de cofințanțare de încă 10 milioane de euro și restul am solicitat băncilor.
Am luat la rând toate băncile comerciale din România, și cele cu capital de stat și cele private. Și până la urmă dacă nu apelam la o instituție financiară externă și o bancă românească nu cred că puteam duce proiectul la bun sfârșit”, a mai adăugat fermierul.