România atrage o nouă investiție majoră în industria aeronautică. Un gigant german va construi o fabrică de componente pentru aeronave de pasageri. Alegerea țării noastre a fost motivată de poziția strategică între Est și Vest, dar și de forța de muncă calificată și rețeaua de furnizori locali.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, recent, că o nouă mare fabrică este anunțată în țara noastră de un concern german, furnizor pentru giganții aeronauticii, aceasta urmând să fabrice componente pentru aeronave de pasageri. Mai exact, este vorba despre Diehl Aviaton, care va înființa o nouă unitate de producție în România. Diehl este deja prezent pe piața din țară printr-o altă companie, care operează deja prima fabrică de pe plan local. Pe lângă extinderea capacității de producție, noua unitate va optimiza structura costurilor Diehl Aviation, permițând astfel prețuri mai competitive.
„Remarc că, deşi situaţia economică internaţională este complicată, România continuă să atragă investitori importanţi. Astfel, o nouă mare fabrică este anunţată în ţara noastră de un concern german, furnizor pentru giganţii aeronauticii. Vor fabrica la noi componente pentru aeronave de pasageri şi au ales România pentru poziţia strategică între Est şi Vest, plus accesul excelent la furnizori şi talent calificat”, a declarat premierul în ședința de Guvern.
Premierul a subliniat și accelerarea investițiilor în infrastructură și la București, unde astăzi a început forajul la tunelul metroului spre aeroportul Otopeni, dar și la Baia Mare și Cluj, unde se aprobă proiecte majore de centuri ocolitoare.
El a arătat că în ceea ce priveşte metroul, începerea lucrărilor a fost semnată de Emil Constantinescu în 1999. „Ca să vedem până când am început străpungerea cât timp a durat şi îmi amintesc bine că un ministru al Transporturilor a şi anulat această investiţie”, a spus Ciolacu.
„La Baia Mare, centura va avea aproape 32 de kilometri, o investiţie de 3,2 miliarde de lei. La Cluj centura metropolitană are 42 de kilometri, este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei”, a mai adăugat acesta.