Specialiștii în securitate informatică avertizează românii să nu acceseze linkurile suspecte pe care le primesc în social media sau prin SMS, cum este în cazul de față.
Escrocii din online trimit oamenilor, de pe diverse numere de telefon, mesaj prin care anunță că s-a efectuat livrarea unui colet. Practic, escrocii pretind că sunt de la o firmă de curierat. Dacă linkul atașat este accesat, virusul pătrunde în sistemul de operare al dispozitivului, iar șarlatanii au acces la datele personale ale userilor. Astfel, imagini personale, contactele din agendă și parolele devin vulnerabile.
Ulterior, persoanele păcălite se pot trezi cu informații compromițătoare publicate pe internet, respectiv șantajate.
Iată un arată unul dintre mesajele suspecte primite pe telefoanele românilor:
„Aveți (1) colet care vă așteaptă la depozitul nostru. Vă rugăm să verificați aici (link)”.
Un vlogger ce realizează videoclipuri în zona de tehnologie a explicat pe larg cât de periculoasă este această țeapă.
Malware-ul este un termen abstract, care descrie o gamă largă de programe maliţioase. Include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP). Malware-ul, de obicei, este instalat în sistem fără ştirea sau aprobarea utilizatorului, exploatând vulnerabilităţile din securitate. Doar programele anti-malware actualizate sunt capabile să îi prevină infiltrarea, scriu jurnaliștii specializați în securitate cibernetică.