Mașina blindată în care se afla ministrul de externe al Estoniei, Strain Urmas Reinsalu, a luat foc în Kiev, a anunțat, joi, diplomatul, informează DPA, citată de Agerpres.
„Eram cu ambasadorul Estoniei, Kaimo Kuusk, pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi
brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru”, a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.
„Din fericire, uşile din spate s-au deschis în cele din urmă pentru că maşina s-ar fi transformat într-o cameră de gazare în câteva secunde”, a declarat ministrul eston.
Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a avut loc marţi seara la Kiev. Reinsalu nu a dat nicio informaţie cu privire la posibila cauză a incendiului care a cuprins vehiculul.
Experţi urmează să examineze maşina care a fost pusă la dispoziţia şefului diplomaţiei ţării membre UE şi NATO de către poliţia şi agenţia de protecţie a frontierelor.
Zelenski nu era la Kiev, îşi continuă vizitele pe linia frontului. Joi a fost la Herson
După ce miercuri preşedintele Ucrainei a fost în Doneţk, în apropiere de Bahmut, unde au loc cele mai aprige lupte, apoi la Harkov, Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, aflată pe linia frontului din sudul ţării, la câteva luni după ce o parte din ea a fost eliberată de sub ocupaţia rusă, relatează CNN.
Zelenski le cere europenilor rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne
„O vizită de lucru în regiunea Herson. Satul Posad Pokrovske, unde multe case şi facilităţi de infrastructură socială au fost avariate ca urmare a agresiunii la scară largă a Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram. „Electricitatea şi alimentarea cu apă sunt în curs de restabilire, un ambulatoriu medical este în curs de reconstrucţie, iar oamenii se întorc.Am vorbit cu localnicii despre problemele şi nevoile lor actuale. Vom restabili şi reconstrui totul”, a promis Zelenski.
Forţele ruseşti au distrus o mare parte din infrastructura energetică din Herson înainte de a se retrage pe malul estic al fluviului Nipru. Câteva luni mai târziu, părţile adverse de pe cele două maluri continuă atacurile reciproce, cu lovituri de artilerie, de o parte şi de alta, ceea ce a îngreunat lucrările de reparaţii, iar întreruperile de energie electrică rămân frecvente.
Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 slovace au fost livrate Ucrainei
Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 slovace au fost livrate Ucrainei, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării al Slovaciei, informează AFP.
„Primele patru avioane de luptă MiG-29 au fost predate forţelor armate ucrainene”, a anunţat într-un comunicat Martina Kakascikova, dând asigurări că celelalte nouă aparate promise vor fi livrate „în următoarele săptămâni”.
Potrivit comunicatului, transferul a fost efectuat „de piloţi ucraineni, cu ajutorul forţelor aeriene slovace”. Din totalul celor 13 avioane de vânătoare slovace, trei vor fi utilizate pentru a furniza piese detaşate.
Avertismentul NATO despre războiul din Ucraina: Putin nu are planuri de pace, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pe termen lung
Bratislava declarase anterior că va livra Kievului şi o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub. Slovacia a anunţat miercuri că a obţinut de la SUA o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la preţ redus, în compensaţie la aparatele sale MiG-29 de concepţie sovietică promise Ucrainei.
Oferta americană include 12 elicoptere noi de tip Bell AH-1Z Viper, cu accesorii şi antrenament de piloţi şi de tehnicieni, precum şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire.
După Polonia, Slovacia este a doua ţară membră a NATO care promisese avioane ţării atacate de Rusia din februarie 2022.
Recent, Ucraina a refuzat să confirme pentru AFP numărul de aparate MiG-29 pe care le are în serviciu, însă, potrivit unui raport World Air Forces 2023 al Flight Global publicat la sfârşitul anului trecut, această ţară ar avea 43 de asemenea aparate.
Kievul a cerut de mai multe ori aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de vânătoare şi bombardiere moderne, în speranţa că va obţine aparate F-16 americane.
Bratislava speră să înlocuiască avioanele sale de vânătoare cu F-16 americane, până în ianuarie 2024.