Dispozitivul încălzeşte şi roteşte hainele într-o centrifugă pentru a îndepărta transpiraţia din fibre, iar apoi filtrează vaporii rezultaţi printr-o membrană specială concepută pentru a lăsa să treacă doar moleculele de apă, scrie Agerpres.
De la lansarea de luni a acestui dispozitiv ingenios, inventatorii săi susţin că peste 1.000 de persoane au băut apa rezultată din transpiraţia altor persoane, la Gothenburg. Ei au precizat că lichidul rezultat este mai curat decât apa plată îmbuteliată.
Acest dispozitiv a fost construit pentru UNICEF, în cadrul unei campanii menite să reamintească faptul că 780 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc fără a avea acces la surse de apă potabilă.
Dispozitivul a fost conceput şi construit de inginerul Andreas Hammar, o celebritate locală, cunoscută pentru apariţiile în cadrul show-ului de televiziune Mekatronik.
Conform lui Hammar, cea mai importantă componentă a dispozitivului este membrana de purificare, realziată de compania HVR în colaborare cu Institutul Tehnologic Regal din Suedia.
„Foloseşte o tehnică denumită distilare prin membrană. Folosim o substanţă care permite trecerea vaporilor, dar opreşte bacteriile, sărurile, fibrele din haine şi orice alte substanţe. Există o instalaţie similară pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a trata urina astronauţilor, dar maşinăria noastră este mai ieftină decât a lor”, a precizat el pentru BBC.
Voluntarii sau simpli curioşi au încercat calitatea apei obţinute în acest mod, încă de la începutul săptămânii, la Gothenburg „Cantitatea de apă pe care o produce variază în funcţie de cât de uşor transpiră fiecare persoană. În medie, tricoul transpirat al unei persoane produce aproximativ 10 ml. de apă, adică o gură de apă”, a mai adăugat el.
Din păcate, utilitatea practică a acestui dispozitiv lasă de dorit, inventatorul său explicând că această maşină este menită mai mult să atragă atenţia asupra problemelor oamenilor care nu au acces la apă potabilă, decât să le ofere o soluţie practică. „În cazul nostru, nevoia de transpiraţie este mai ridicată decât cantitatea de care putem dispune, iar dispozitivul nu va fi niciodată produs în serie pentru că există soluţii mai practice, aşa cum ar fi pastilele purificatoare”, a mai adăugat el.