Astfel, elevii care vor studia în liceele militare din România vor avea posibilitatea de a alege limba rusă în cadrul opționalului din curriculum, la profilul militar, specializarea matematică-informatică. Aceasta va fi disponibilă cu o oră pe săptămână, la decizia elevului, în oferta educațională a școlii.
Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu, a explicat, în timpul unei sesiuni online din 3 februarie, că aceste planuri-cadru au fost dezvoltate în colaborare cu specialiștii din colegiile militare și Ministerul Apărării Naționale, pentru a răspunde nevoilor educaționale specifice ale elevilor din acest domeniu.
Planurile vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2026-2027, iar primii elevi care vor învăța conform acestora vor fi cei din prezentul an de studii, clasa a VII-a. Aceștia vor fi, de asemenea, primii care vor susține Bacalaureatul adaptat la noile reglementări ale legislației educaționale.
„Referitor la profilul militar, planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a explicat Bogdan Cristescu.
Citește și Dispare Evaluarea Națională pentru acești elevi. Cum se va face admiterea la liceu în 2025
Limba rusă este propusă clar ca limbă modernă 3 pentru liceele militare, o opțiune care nu se regăsește la alte profiluri de liceu, nici măcar în cadrul limbilor moderne 3. În prezent, la profilul militar de matematică-informatică sunt prevăzute doar două limbi moderne, iar limba rusă va fi disponibilă exclusiv în cadrul opționalului, în funcție de cerințele elevilor și ale unității de învățământ.
Propunerea de a introduce limba rusă ca limbă modernă 3 a venit din partea Ministerului Apărării Naționale și va face parte din oferta de opționale în cadrul curriculului, având o oră pe săptămână, conform noilor planuri cadru. În prezent, la liceele militare, elevii pot studia opțional limbi precum germană, spaniolă sau japoneză, dar limba rusă nu era inclusă ca opțiune clar definită în planurile-cadru.
Pe de altă parte, profilurile teologice includ limbi precum greaca sau latina ca opționale. Astfel, începând cu anul școlar 2026-2027, limba rusă ar putea deveni o opțiune valabilă pentru elevii care aleg un profil militar, în concordanță cu cerințele educaționale stabilite de autoritățile competente.
Cele cinci licee militare din România sunt:
Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 168 de locuri
Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza – 168 de locuri
Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc – 168 de locuri
Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova – 168 de locuri
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța – 144 de locuri.