O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte este posibilă în jurul anului 2030

Trimiterea unui prim echipaj uman pe planeta Marte nu mai ţine de un viitor incert, desprins din romanele SF, ci ţine de viitorul apropiat, fiind posibil ca primul om să păşească pe Planeta Roşie în jurul anului 2030, conform unui grup de experţi citaţi de SPACE.com.
Cristina Dinu
15 ian. 2014, 08:04
O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte este posibilă în jurul anului 2030

Aceiaşi experţi avertizează însă că pentru realizarea unei astfel de misiuni este totuşi nevoie de producerea unor schimbări în nişte puncte importante, potrivit Agerpres.

Un workshop alcătuit din peste 60 de experţi, consilieri din mai mult de 30 de guverne, reprezentanţi ai industriei aerospaţiale, ai mediului academic, dar şi din alte organizaţii, au ajuns la concluzia că o misiune spre Marte cu echipaj uman, coordonată de NASA, este fezabilă dacă bugetul Agenţiei Spaţiale americane va reveni la nivelul dinaintea reducerilor impuse de la Washington. Pentru ca omul să facă primii paşi pe Marte va mai fi nevoie şi de cooperarea tuturor puterilor spaţiale dar şi o importantă contribuţie a industriei spaţiale private.

Există un consens din ce în ce mai generalizat în rândul experţilor că misiunea cu echipaj uman pe planeta Marte ar trebui să fie o prioritate spre care să evolueze industria aerospaţială în următorii ani, conform lui Chris Carberry, director executiv al Explore Mars Inc., organizaţia care a găzduit acest workshop alături de American Astronautical Society.

„Pentru ca o astfel de misiune să fie fezabilă şi să ne-o putem permite din punct de vedere financiar este nevoie de un buget sustenabil”, a declarat el pentru SPACE.com. ‘Este nevoie de un buget consistent, predictibil de la un an la altul şi care să nu poată fi anulat de viitoarele administraţii care se vor muta la Washington’, a mai adăugat el.

Deşi o misiune cu echipaj uman spre Marte ar putea fi lansată în jurul anului 2030 dacă NASA ar beneficia de un buget similar celui dinaintea reducerilor provocate de criză, în condiţiile actuale de reduceri bugetare acest proiect nu va putea fi realizat niciodată, a mai avertizat el.

„Nu suntem departe de ceea ce avem nevoie. Trebuie să revenim la un buget rezonabil, buget de care, din păcate, nu dispunem în prezent”‘, a subliniat el.

Preşedintele Barack Obama a solicitat aproximativ 17,7 miliarde de dolari pentru NASA în cadrul propunerii sale bugetare pentru anul 2013, cu 59 de milioane de dolari mai puţin decât fondurile de care dispunea agenţia în 2012.

„Fondurile (NASA) sunt împărţite între diferitele misiuni şi proiecte, diversele directorate şi centre. Dacă nu se va produce o restructurare majoră, proiectul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte ar putea să se dovedească prea dificil (în condiţiile bugetare actuale). Evident că pot apărea şi unele inovaţii tehnologice majore care să facă această misiune realizabilă în limitele actualului buget, doar că nu ne putem baza pe acest lucru pentru a demara proiectul”, a mai explicat Chris Carberry, într-un mesaj transmis prin intermediul poştei electronice.

Eventualul proiect al unei misiuni spre Marte ţine de disponibilitatea rachetei portante de mare putere a NASA, SLS (Space Launch System) şi de performanţele noului model american de capsulă spaţială, Orion, capsulă ce va fi testată într-o misiune pe orbita terestră ce va avea loc în cursul acestui an.

Ca un model al cooperării internaţionale în domeniu şi ca o piatră de hotar în istoria cuceririi spaţiului, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) poate oferi o serie de lecţii foarte importante pentru cei care se vor ocupa de misiunea spre Marte. Avanpostul orbital, a cărui perioadă de utilizare a fost extinsă până în 2024, reprezintă exemplul perfect al unei ambiţioase misiuni de anvergură ce a putut fi realizată datorită unui buget consistent, a mai precizat Carberry.

„Singurul motiv pentru care (ISS) a continuat să funcţioneze în toţi aceşti ani este faptul că vorbim despre o misiune internaţională care este susţinută de o serie de tratate internaţionale şi înţelegeri la vârf”, a elaborat el, precizând că acelaşi model trebuie urmat şi pentru cucerirea planetei Marte.

În plus, staţia orbitală care valorează 100 de miliarde de dolari poate fi folosită şi pentru pregătirea astronauţilor pentru anumite etape ale misiunii spre Marte. Inginerii pot folosi acest laborator spaţial pentru a testa noi costume spaţiale şi dispozitive din domeniul teleroboticii.

În acelaşi timp, câteva puternice companii private şi organizaţii din domeniu se gândesc la propriile misiuni spre Planeta Roşie. Organizaţia Mars One a anunţat că doreşte să trimită un grup de oameni pe Marte pentru a coloniza planeta, un drum exclusiv dus, ce ar urma să înceapă în 2022, existând şi o serie de voluntari selectaţi pentru aceasta, care au început un program de pregătire. Aceeaşi companie a anunţat că va trimite un modul de explorare la sol a Planetei Roşii în 2018.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Care este cea mai bună mamă în funcție de zodie? Află caracteristicile mamei perfecte pentru fiecare semn astrologic!
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...