Noile observaţii ale planetei Fomalhaut b, realizate de către telescopul spaţial Hubble, au dezvăluit orbita ciudată, care are diferenţe enorme între punctele sale cele mai apropiate şi cele mai depărtate de steaua-părinte şi pare că trece printr-o zonă imensă de rămăşiţe spaţiale.
„Suntem şocaţi. Nu ne aşteptam la asta”, a declarat liderul studiului, Paul Kalas, astronom la Universitatea California şi la institutul SETI.
Fomalhaut b este o exoplanetă gigantică, cu o masă de circa trei ori mai mare decât a lui Jupiter. A fost prima exoplanetă fotografiată în lumina vizibilă. Planeta orbitează steaua Fomalhaut înconjurată de un nor imens de praf şi se află la circa 25 de ani lumină în constelaţia Piscis Austrinus.
În luna octombrie, cercetătorii au denumit-o o planetă zombie, întrucât pare că a înviat. După ce a fost descoperită în 2008, studiile următoare au arătat că este de fapt un nor uriaş de praf. În 2012, astronomii au „înviat” planeta Fomalhaut b, când noile observaţii au demonstrat că este o planetă, într-adevăr, învăluită însă într-un nor de praf.
Noile informaţii arată că norul de praf care înconjoară steaua Fomalhaut este mult mai mare decât se credea, fiind întins pe o zonă de 22,5 – 32,1 miliarde de km în jurul soarelui.
Şi mai ciudat: planeta Fomalhaut b se apropie la 7,4 miliarde de km de steaua sa, la cel mai apropiat punct din orbită, iar apoi ajunge la circa 43,4 miliarde de km, la punctul cel mai îndepărtat. Experţii consideră, astfel, că planeta are o orbită excentrică.
Traiectoria planetei o trimite în mijlocul norului de praf, lovindu-se de rămăşiţele spaţiale, în timpul orbitei sale de 2.000 de ani.
Printre teoriile care ar putea explica orbita extremă a planetei este şi posibilitatea ca exoplaneta să se fi întâlnit cu o altă planetă, un vecin care încă nu a fost descoperit. Întâlnirea dintre cele două planete ar fi împins-o pe Fomalhaut b pe orbita actuală.