Rodica locuiește de 20 de ani în Israel, în orașul Bat Yam, situat la 80 km de la granița de sud cu Fâșia Gaza și la 65 de kilometri de la granița de centru.
„Chiar a căzut acum o bombă. Se cutremură casele. Se aud bubuituri. Stau într-o casă veche și geamul s-a îndepărtat de glaf. Sună sirenele, alarmele. Toată lumea este agitată. Au dus de la Ashkelon peste 200 de familii care au fost cazate în hotelurile din Bat Yam. Oamenii sunt speriați. Unii au luat doar actele cu ei. Au venit cu doar cu o geantă. Am fost să-i ajut ca voluntar”, a povestit Rodica pentru Stiridiaspora.
„Nu m-am gândit să să plec acasă. În aprilie 2014, când am zburat acasă, s-a tras cu rachete spre aeroport și atunci m-am speriat că mor în aer și nu mai ajung acasă că-mi văd cele două fete, care în prezent au 18 și, respectiv, 28 de ani. Când am ajuns în România și am auzit o ambulanță, m-am speriat crezând că este o rachetă”, a mai dezvăluit Rodica.
Totuși, Rodica s-a înscris pe siteul Ambasadei Republici Moldova în Israel și a primit un telefon de o agenție.
”M-au anunțat că un bilet costă 980 euro. Am decis să rămân aici. Am doi colegi avocați. Ei sunt israelieni și au plecat la război. Unul care are 28 de ani e la granița cu Liban. Pe data de 18 mai a avut nuntă. M-a sunat și mi-a zis că situația e gravă și se așteaptă iadul pe pământ. M-a sfătuit să plec acasă.
Al doilea are 46 de ani și este la granița cu Fâșia Gaza. Mi-a zis că locuitorilor din Gaza li s-au dat 24 de ore ca să se evacueze în Egipt. După aia va intra armata în Gaza. Cine rămâne, va muri. La graniță sunt 600 de tancuri și așteaptă să intre în Gaza. Au intrat soldații israelieni și caută ostaticii ca să-i salveze. Vineri s-au tras 200 de rachete în Ashkelon. La granița cu Liban sunt 200.000 de militari și 160.000 la granița cu Gaza. La granița cu Libanul situația este mai periculoasă”, mai povestește femeia.
”Sâmbătă, 14 octombrie, autoritățile au transmis locuitorilor din Israel, mai ales celor care au copii mici, să plece peste hotare, pentru două săptămâni. Va fi urgie!”, spune Rodica.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 2.162 de cetățeni români s-au întors din Israel cu 27 de curse aeriene. Autoritățile române mai au în atenție aproximativ 50 de oameni din Israel.
Dintre cei 350 de cetățeni români care se mai află în prezent în Fâșia Gaza, reprezentantul MAE a spus că aproximativ 200 au solicitat sprijin în vederea evacuării.
MAE mai precizează că cetăţenii români care se află în aceste zone se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.