Un portavion american, USS Stennis, participă, alături de nouă nave, inclusiv un portelicopter japonez, precum şi mai multe fregate din India, la un exerciţiu naval în regiunea Insulei nipone Okinava.
Aceste manevre sunt urmărite cu mare interes de către o navă de supraveghere chineză, a informat ofiţerul american de pe portavion, John C. Stennis. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, declara că Beijingul speră ca actualele manevre din Pacific „să se desfăşoare „în scopul păcii regionale paşnice, al securităţii şi al stabilităţii”, informează Reuters.
Washingtonul şi Tokyo au o istorie îndelungată a cooperării în materie de apărare. La rândul lor, SUA acţionează pe calea întăririi legăturilor strategice cu India, încurajând-o să joace un rol mai activ nu numai în Oceanul Indian, ci şi în Pacific, pentru a echilibra balanţa de putere regională.
Tokyo a informat zilele trecute că o fregată chineză s-a apropiat la 38 de kilometri de un teritoriu contestat în Marea Chinei de Est – Arhipeleagul Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, controlat de Tokyo, dar pe care Beijingul îl revendică. Beijingul revendică suprafeţe întinse din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.
„Americanii caută parteneri pentru a împărţi povara”, a declarat directorul centrului „Carnegie Endowment for International Peace’s India”. Un parteneriat cu trei direcţii de acţiune – SUA, Japonia şi India – este „o schimbare strategică importantă”, a precizat acesta.
La aceste exerciţii India a trimis două fregate, o corvetă pentru lansatoare de rachete şi o altă navă, tip Fleet Support, informează Reuters. Actualele exerciţii navale fac parte din seria anuală de manevre militare care s-au dezvoltat treptat. Japonia este participant din 2014 şi este unul dintre statele care vor să contracareze creşterea agresivităţii şi a influenţei Chinei în Zonă.