Aproape un sfert din structura navei a fost distrusă de exploziile din vara anului 2012, în mijlocul Atlanticului, când nava care avea la bord containere cu conţinut periculos se îndrepta spre un port belgian. În urma acestui incident, nava a primit denumirea de „Bombă toxică plutitoare”.
Vasul a fost inspectat de autorităţile germane şi a primit permisiunea pentru un singur drum, la Mangalia, pentru reparaţii definitive. Aceasta va ajunge în portul românesc pe data de 28 martie. Nava a fost refuzată în porturile din Franţa, Marea Britanie şi Olanda, din cauza încărcăturii considerate periculoasă.
În România urmează să fie tăiate containerele topite şi resturile de metal din porţiunea arsă a navei.
Direcţia de Mediu, Garda de Mediu, Poliţia de Frontiera, Serviciul de Poluare a Căpităniei Constanţa au fost anunţate de sosirea cargoului cu probleme, ca să facă inspecţii înainte de a intra în şantierul naval pentru reparaţii.
„Noi despre existenţa acestor reziduuri ştim. Important este să ştim şi dacă aceste reziduuri sunt periculoase pentru viaţă şi pentru mediu„, a declarat Şerban Berescu, director tehnic ANR.
„Sunt substanţe toxice, periculoase. Ele acţionează asupra mediului marin, chiar dacă totul depinde de ce cantitate se poate deversa în apă„, a precizat Simion Nicolaev, director INCDM Grigore Antipa.
Nava va fi reparată la Mangalia chiar de compania care a construit-o în 2001.