La bordul ambarcaţiunii, ce măsura circa cincisprezece metri, se aflau 339 de refugiaţi, dintre care majoritatea egipteni şi sirieni. Din totalul refugiaţilor, 138 erau femei şi copii.
Potrivit tatălui victimei, originară din Siria, tânăra, care suferea de diabet, s-a simţit rău la mijlocul săptămânii, după care a decedat.
Ambarcaţiunea, plecată din Sicilia în urmă cu o săptămână, fusese semnalată joi de către Crucea Roşie ca fiind în dificultate în canalul Sicilia. Graţie unui apel SOS lansat de pe telefonul prin satelit al unuia dintre refugiaţi, nava românească, afalată într-o misiune de patrulare în Marea Mediterană, a putut să-i localizeze şi să-i escorteze până în portul Siracuza.
Dintre ei, şase persoane – patru femei, dintre care două însărcinate, şi doi copii, unul fiind un nou-născut -, au fost spitalizate ca măsură de precauţie.
„Operaţiunea s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, nava românească se află în operaţiune de patrulare în Marea Mediterană. A primit o informare că trebuie să declanşeze o acţiune de salvare. Nava Ştefan cel Mare a găsit o ambarcaţiune supraîncărcată cu imigranţi. La bordul acelei bărci erau circa 300 de imigranţi, care au declarat că au şi o persoanădecedată de 2 zile. Pescadorul a fost remorcat, iar un elicopter cu paramedici a asistat la operaţiunea de salvare. Imigranţii au fost duşi la Siracusa şi au fost preluaţi de autorităţile italiene”, a declarat Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
Datorită condiţiilor meteorologice favorabile şi din cauza recrudescenţei tulburărilor în sudul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu, sosirile de imigranţi, deseori la bordul unor ambarcaţiuni improvizate, s-au intensificat în ultimele luni în Italia.
Peste 22.000 de imigranţi au sosit astfel pe litoralul sudic al Italiei de la începutul anului, respectiv aproape de trei ori mai mult decât anul trecut în ansamblu.