Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Călătorii care zboară în afara țării se plâng tot mai des în ultima vreme de felul în care companiile aeriene gestionează situațiile delicate.
Filip Stan
06 iul. 2023, 21:26
Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Curse întârziate sau chiar anulate, pasageri care nu mai au loc în avion. Acestea sunt problemele cel mai des întâlnite de care se plâng pasagerii. Cea mai scandaloasă situație s-a petrecut recent, când 180 de români au rămas blocați timp de două zile pe aeroportul din Nürnberg. Asta după ce o aeronavă s-a defectat, iar compania nu a găsit o alta cu care să o înlocuiască. Oamenii au fost nevoiți să se spele în baia aeroportului, să doarmă pe jos sau pe scaunele de așteptare, iar mulți dintre ei au pierdut și cazările deja plătite.

Nu e un caz singular. 200 de persoane au rămas blocate de miercuri seara pe aeroportul din Lisabona, după ce zborul către București a fost anulat. Pasagerii nu au primit explicații sau soluții. Avionul trebuia să decoleze miercuri seara, la ora 20.40, ora locală, însă zborul a fost amânat pentru a doua zi dimineață, la ora 11, fără vreo explicație. După o noapte petrecută în aeroport, pasagerilor li s-a spus, din nou, că zborul a fost anulat. În cele din urmă, zborul de la Lisabona la București s-a transformat într-unul cu escală la Roma.

Reacția WizzAir

„Wizz Air confirmă că zborul W4 3198 de la Lisabona la București Otopeni din 5 iulie a fost reprogramat pentru 6 iulie, deoarece aeronava care opera zborul a trebuit să fie supusă unor verificări tehnice neplanificate. Pe 6 iulie, aeronava avea în continuare nevoie de verificări tehnice, astfel că zborul a fost amânat din nou. Zborul a fost deviat către Roma și apoi și-a continuat parcursul către București. Din cauza indisponibilității locurilor de cazare, pasagerii au avut opțiunea să identifice individual soluții pentru cazare și, ulterior, să le fie rambursată suma în cauză de către companie. Pasagerii au fost informați prin SMS/e-mail că le vor fi rambursate costurile pentru cazare. Wizz Air își cere scuze pasagerilor afectați de această situație și reamintește că siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavei este prioritatea sa și că face tot ce îi stă în putință pentru a evita și reduce întârzierile”, au transmis reprezentanții companiei aeriene pentru RomâniaTV.net.

Situații de genul s-au tot repetat în ultimele luni de zile. Ba întârzieri uriașe, curse anulate, ba overbooking. Multe companii aeriene low cost apelează tot mai des la overbooking în ultima vreme. Adică vând mai multe bilete decât numărul de locuri disponibile în avion. Zborurile din Europa sunt afectate cel mai mult de această practică care, de altfel, e una legală și se practică în toată lumea.

Cum să evitați overbooking-ul

Ce e de făcut în astfel de situații? Să faci check-in-ul online cât mai devreme. De regulă, se poate face cam cu 24-48 de ore înainte de zbor. Și să te prezinți la timp la poarta de îmbarcare. Sau să plătești câțiva euro în plus pentru a-ți alege locul în avion ori să călătorești cu un pachet premium, cum ar fi îmbarcarea prioritară. Altfel, există riscul să vi se spună că nu mai aveți loc în avion, chit că aveți biletul plătit.

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea din cauza overbooking-ului, trebuie să știți că aveți dreptul și la despăgubiri. Primiți 250 de euro (până la 1.500 de km), 400 de euro (peste 1.500 de km în UE), 600 de euro (peste 3.500 de km).

Ce să faceți în cazul unui zbor întârziat

  • întrebați ce a cauzat zborul întârziat
  • solicitați companiei aeriene să vă plătească mâncarea și băuturile consumate, dacă trebuie să așteptați în aeroport mai mult decât e cazul.
  • nu semnați nimic și nu acceptați oferte fiindcă vi s-ar putea anula drepturile la compensații pentru zborul întârziat.
  • puteți alege să așteptați sau să renunțați la călătorie dacă întârzierea depășește 5 ore. Puteți opta să vi se ramburseze valoarea biletului sau să primiți un bilet de întoarcere fără vreun cost suplimentar.
  • solicitați companiei să vă ofere o cameră la hotel, în cazul în care trebuie să rămâneți peste noapte să așteptați un alt zbor.
  • păstrați chitanțele. Indiferent că vorbim de pierderea cazării deja plătite la hotel, de o mașină închiriată sau alte costuri, vă puteți recupera acești bani.

Zboruri anulate

  • în cazul zborurilor anulate, compania aeriană ar trebui să vă ofere mai multe variante: fie rambursarea prețului biletului, redirecționarea către destinație cu prima ocazie sau redirecționarea la o dată ulterioară agreată de voi.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Se spală în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie? Zilele în care nu sunt interzise treburile casnice
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Emil Hurezeanu refuză candidatura la președinție, discuții în Coaliție privind candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios