O nouă alertă meteo emisă duminică. Vor fi vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină până duminică la ora 22:00. Sunt 17 judeţe afectate total sau parţial, De asemenea, va exista disconfort termic şi instabilitate atmosferică până în seara zilei de 1 iulie, în toată ţara.
Din 27 iunie, ora 10:00 până în 1 iulie, ora 21:00, vor fi disconfort termic şi instabilitate atmosferică
”Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi ridicat, la început în sud-vestul şi sudul teritoriului, apoi şi în celelalte regiuni. În zilele de marţi, miercuri şi joi (29, 30 iunie şi 1 iulie), disconfortul termic va deveni accentuat îndeosebi în regiunile vestice şi sudice, unde va fi caniculă”, conform ANM.
În timpul după-amiezilor şi serilor, local în zonele de deal şi de munte şi pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.
În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 25…40 l/mp.
A fost emis şi un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată de duminică, ora 12:00 până la ora 22:00.
”În intervalul menţionat, local în nordul Munteniei, al Olteniei, în sud-vestul Transilvaniei şi în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi local 20…40 l/mp”, transmit meteorologii, precizând că astfel de fenomene se vor semnala pe alocuri, spre seară, şi în celelalte judeţe din Oltenia, Muntenia, inclusiv în Municipiul Bucureşti.
Potrivit hărţii prezentate de ANM, 17 judeţe se vor afla total sau parţial sub avertizarea de cod galben.
Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Digi24 cum trebuie să ne pregătim și cum să fim în siguranță în caz de furtună.
Când se primește o alertă meteo sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus Arafat la Digi24.
„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat el.
EXCLUSIV, corespondenţă România TV în Cehia. Tornada a scos sicriele din morminte, casele au fost dărâmate şi maşinile au ajuns pe acoperişuri
„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a adăugat el.
Raed Arafat mai recomandă oamenilor să sune la 112 dacă văd o persoană rănită sau un obiect care poate să cadă.
Șeful DSU a adăugat că, în baza avertizărilor meteo, au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării.
„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a adăugat Arafat.
Prognoza meteo 27 iunie. Vremea se menţine caniculară, însă nu scăpăm nici de ploi