Potrivit proiectului aprobat de Consiliu Local Sector 1 privind staţionarea autovehiculelor pe spaţiile verzi aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti sau aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1, şoferii care parchează maşinile pe spaţiul verde de pe raza Sectorului 1 vor fi amendaţi de poliţiştii locali.
Conducătorii auto indisciplinaţi vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de până la 500 de lei.
„Se interzice staţionarea cu orice tip de vehicul pe spaţiile verzi aflate pe raza Sectorului 1. Nerespectarea dispoziţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 250 lei la 500 lei, pentru persoanele fizice şi de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele juridice”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului iniţiat de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Conform sursei citate, contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta hotărâre, persoanele abilitate să aplice sancţiunea făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. Proiectul privind amendarea şoferilor care parchează pe spaţiile verzi din Bucureşti a mai fost supus anterior votului Consiliului Local Sector 1, însă nu a fost aprobat.
Primăria Sectorului 1 cere să fie reluată ridicarea maşinilor parcate ILEGAL
În ultimele luni, Primăria Sectorului 1 a făcut mai multe demersuri pentru reluarea activităţii ridicării maşinilor parcate ILEGAL. Astfel, Guvernul este obligat printr-o decizie a instanţei, luată în urma demersurilor făcute de Primăria Sectorului 1, să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Deşi hotărârea judecătorească nu este definitivă, Primăria Sectorului 1 va solicita Executivului să adopte rapid acest regulament, pentru „decongestionarea traficului și siguranța pietonilor”. În Sectorul 1 nu se mai ridică mașinile parcate neregulamentar din mai 2015, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La solicitarea Primăriei Sectorului 1, Curtea de Apel București, prin sentința civilă nr.1173/07.04.2016, obligă Guvernul României să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, precizează Primăria într-un comunicat de presă.
Astfel, instanța de judecată obligă Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin 1 lit. d) și alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 195/2002 republicată.
Totodată, Curtea de Apel București obligă Guvernul României ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea proiectului de reglementare întocmit de Ministerul Afacerilor Interne, să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă.
În luna mai 2015, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că nu este legal ca autoturismele să fie ridicate, iar şoferii să fie sancţionaţi în baza unor hotărâri ale Consiliilor Locale. Primăria Sectorului 1 anunța, imediat după decizia instanţei, că începând din 25 mai 2015, în Sectorul 1 nu se mai ridică mașinile parcate neregulamentar.