Două seturi de date personale ale utilizatorilor de Facebook, care însumează 540 de milioane de înregistrări, au fost stocate pe servere publice de Cultura Colectiva, o companie mexicană şi o aplicaţie numită „At the Pool”. Împreună, cele două seturi de informaţii personale cumulează 146 GB. Informaţiile stocate de Cultura Colectiva includ nume de conturi, date de identificare şi istoricul activităţii utilizatorilor.
Al doilea set de informaţii, deşi mai mic cantitativ, constă în informaţii mai importante pentru utilizatori, inclusiv peste 22.000 de parole. Ambele seturi de date au fost stocate pe serverele Amazon S3 şi nu se ştie deocamdată cât au stat acolo sau cine le-a accesat şi ce a făcut cu ele. Cert este că Facebook le-a şters după ce a fost înştiinţată de compania de securitate care a făcut descoperirea.
După scandalul Cambridge Analytica de anul trecut şi toate descoperirile care i-au urmat, Facebook se află în colimatoru şi încearcă să recâştige încrederea pierdută a utilizatorilor. De data aceasta, însă, vina directă o poartă două companii terţe, care au stocat o cantitate foarte mare de date personale la vedere aparent din greşeală, nu din rea voinţă.
Facebook a anunţat luna trecută că a rezolvat o eroare care a expus parolele a milioane de utilizatori în format text, în sistemele interne utilizate de angajaţii companiei.
Blogul de securitate cibernetică KrebsOnSecurity a relatat la rândul său, în martie, că parolele au fost accesibile pentru un număr de până la 20.000 de angajaţi ai Facebook, iar eroarea datează începând din anul 2012.
Reprezentanţii Facebook şi ai Amazon nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.