O nouă categorie profesională ar putea ieşi la pensie anticipat. Stagiul de cotizare ar putea scădea cu 30%

Noua lege a pensiilor a provocat mai multe nemulţumiri în rândul românilor, după ce unele perioade au fost scoase din stagiul de cotizare, dar şi din cauza faptului că unele categorii profesionale au pierdut dreptul la pensionare anticipată.
Mircea Filipescu
22 mart. 2024, 19:54
O nouă categorie profesională ar putea ieşi la pensie anticipat. Stagiul de cotizare ar putea scădea cu 30%

Potrivit noii legi a pensiilor, există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie. Una dintre aceste categorii este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă.

Condiţii pentru pensionare anticipată:

– pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare;

– pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare;

A doua categorie de români care se pot pensiona anticipat este reprezentantă de bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre românii care se pot pensiona anticipat.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Categoria de românii care s-ar putea pensiona anticipat

O propunere legislativă recentă vizează modificarea legislației referitoare la sistemul public de pensii, pentru a permite lucrătorilor din extracția petrolului și a gazelor naturale să beneficieze de încadrarea în locuri de muncă în condiții deosebite. Stagiile de cotizare ale acestora vor putea fi cu 30% mai scurte decât cele ale angajaților obișnuiți.

Proiectul de lege va permite lucrătorilor din segmentul de producție asociat activităților de extracție a produselor petroliere şi a gazelor naturale să beneficieze de încadrare de muncă în condiții deosebite.

În cazul în care propunerea va fi adoptată, extractorii de petrol și gaze vor beneficia de aceleași facilități prevăzute de lege ca lucrătorii din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, cei din instituțiile de medicină legală, personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară ori de personalul navigant din aviația civilă, mineri, lucrători din industria nucleară etc.

Locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite de noua lege a pensiilor, ca fiind cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților, scrie Avocatnet.ro.

Citeşte şi: Ce angajați primesc 200 de lei pe zi pentru mâncare. Condițiile de acordare a banilor

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!