Cristian Terheș, candidat care a obținut 1% în turul 1 al alegerilor prezidențiale, a anunțat că a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale – CCR să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. El a spus că noua cerere se bazează pe documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.
”După documentele date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară”, a declarat Cristian Terheș pentru G4Media.
”Am cerut revizuirea hotărârii prin care a fost respinsă ca nefondată contestația depusă de mine, deși aveam printre puncte și boții folosiți de campania lui Călin Georgescu. În contextul documentelor CSAT am decis să cer acest lucru”, a mai spus el.
Tot joi, SNSPA a sesizat Curtea Constituțională pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, pentru scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor.
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, afirmă că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral”.
„Este o datorie fundamentală, faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul României”, precizează Remus Pricopie, într-un comunicat transmis joi presei.
În opinia sa, „Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de „zero lei'”.
„Au decis luni, însă contextul politic şi noile informaţii de o gravitate excepţională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituţională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situaţia. Federaţia Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eşuat. Acum, în aceste condiţii, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să îl scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând şi trăgând la răspundere pe toţi cei care au contribuit la aceste acţiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acţiuni directe”, declară rectorul SNSPA.
Potrivit acestuia, dacă acest lucru nu se va întâmpla „azi, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deşi ştim adevărul – că Georgescu este un trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi -, continuăm să perpetuăm scenariul conceput şi orchestrat de Kremlin”.
„O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în faţa unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci şi însăşi democraţia noastră”, subliniază rectorul SNSPA.
Alte două sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost depuse și de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului și publicaţia Calea Europeană.