O nouă descoperire promite o soluţie definitivă pentru criza obezităţii

Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de a concepe o pastilă care poate preveni obezitatea după ce au descoperit cum pot „reseta" controlul apetitului în creier, scrie descoperă.ro.
Alina Costache
07 apr. 2013, 14:23
O nouă descoperire promite o soluţie definitivă pentru criza obezităţii

Reuşita cercetătorilor ar putea duce la o rezolvare pe termen lung a acestei probleme ce a devenit o veritabilă epidemie în numeroase ţări din lume.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia afirmă că descoperirea lor ar putea duce la conceperea unor medicamente care să fie prescrise în copilărie celor predispuşi la obezitate şi la vârstă adultă celor ce acumulează kilograme nedorite. Cercetătorii cauţionează că lansarea pe piaţă a unor astfel de medicamente poate dura 5-10 ani.

Spre deosebire de curele de slăbire şi diete, descoperirea noastră ar putea duce la o soluţie permanentă pentru criza obezităţii„, a comentat coordonatorul acestei cercetări, doctorul Mohammad Hajihosseini de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii East Anglia.

Citeşte şi Progresul tehnologic, printre cauzele obezităţii la femei, potrivit unui studiu

O astfel de reuşită ar putea avea implicaţii majore asupra sănătăţii publice. Obezitatea provoacă o serie de probleme de sănătate cronice, de la diabetul de tip 2 până la afecţiuni cardiace, artrită şi cancer.

Specialiştii din Marea Britanie estimează costul anual al obezităţii la 5 miliarde de lire sterline şi mii de decese.

Până acum se credea că celulele nervoase din creier asociate reglării apetitului erau generate în totalitate în cursul dezvoltării embrionului în uter, specialiştii crezând că numărul lor este fix de-a lungul întregii vieţi.

Acum, studiul publicat în Journal of Neuroscience a dus la identificarea unor celule stem capabile să genereze noi neuroni specializaţi în reglarea apetitului în creierele şoarecilor adulţi.

Citeşte şi Hamburgerul, mâncare naţională: 400.000 de ROMÂNI mănâncă zilnic fast-food

Oamenii de ştiinţă au investigat hipotalamusul, regiunea din creier care controlează somnul şi numeroase alte funcţii biologice. Cercetătorii au analizat celulele nervoase ce gestionează apetitul.

„Pierderea sau funcţionarea defectuoasă a unor neuroni din hipotalamus este principala cauză a problemelor de dietă precum obezitate. Până de curând credeam că aceste celule nervoase sunt generate în perioada embrionică, astfel că se credea că acest «circuit» care controlează apetitul este unul fix. Studiul nostru arată că sistemul neuronal care controlează apetitul nu este fix, ceea ce înseamnă că poate fi manipulat din punct de vedere numeric pentru a combate aceste afecţiuni”, a comentat doctorul Hajihosseini.

Tam Fry, reprezentantul National Obesity Forum, a comentat că „efortul cercetătorilor de la UEA este un pas important în direcţia cea bună, deşi va dura câţiva ani să vedem rezultatele. Până atunci, aveţi grijă ce mâncaţi”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Horoscop duminică, 13 aprilie 2025: Berbecii vor avea multă energie
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul aflat într-o zonă spectaculoasă unde găsești să cumperi casă cu 1 euro. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinești pentru a deveni proprietar
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Fiul său a dat vestea tristă: Tata era genial! Drum lin!
Playtech.ro
Monedele de 1 euro ce valorează azi 4.500 de lei. Sunt și acum în circulație, un mic detaliu le transformă în comori
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Cine a câștigat cea de-a noua ediție a emisiunii. Bonusul nu a fost acordat 
Spynews
Te cunosc de undeva, 12 aprilie 2025. Oana Matache și Radu Siffredi s-au transformat în Amy Winehouse. Ce au spus jurații despre momentul lor
Evz.ro
România, centrul unei operațiuni vitale a NATO. 1.400 de militari implicați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Trebuia să se întoarcă în România de Paște, dar a decedat cu câteva ore înainte de a părăsi Italia. Un român de 40 de ani a fost spulberat de o mașină
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care-și vând mașina! Taxa pe care toți trebuie să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
"Atacul de Florii a depășit orice limită de decență". Emisarul lui Trump schimbă tonul cu Putin
Florin Piersic, revenire spectaculoasă. Actorul este complet schimbat, a primit un cadou special de Florii: „Vin Floriile cu soare și soarele cu…Florin”
MediaFlux
Este obligatoriu pentru toți românii care stau la casă! Se deschide dosar penal și amendă de minim 2.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren