O nouă disciplină de studiu ar putea fi introdusă în facultățile din România. Profesorul de Drept Mircea Duțu: „A devenit inevitabilă și chiar crucială în pregătirea școlară și academică și în cercetarea științifică”

Profesorul de Drept Mircea Duțu este de părere că, în viitorul foarte apropiat, inteligența artificială va deveni materie de studiu în facultăți. Acesta susține că AI-ul a devenit crucial în pregătirea școlară și academică și în cercetarea științifică.
Irina Dumitrescu
03 apr. 2025, 20:39
O nouă disciplină de studiu ar putea fi introdusă în facultățile din România. Profesorul de Drept Mircea Duțu:

Noua disciplină va revoluționa o mulțime de domenii de activitate, inclusiv mediul academic, este de părere Mircea Duțu.

Inteligența artificială și aplicațiile sale diverse sunt deja omniprezente în preocupările profesionale și în activitățile zilnice ale fiecăruia dintre noi. (…) Într-adevăr, această inedită tehnologie a devenit inevitabilă și chiar crucială în pregătirea școlară și academică și în cercetarea științifică, indiferent de domeniile de interes. În anumite universități, grupuri de lucru poartă discuții aprinse asupra elaborării și publicării unei carte de bune practici al cărei conținut nu face însă încă obiectul unui consens necesar„, a declarat profesorul Mircea Duțu într-un interviu pentru juridice.ro

Prof Mircea Duțu, despre necesitatea studierii inteligenței artificiale în facultăți: „E vorba de a instrui fiecare student spre a utiliza aceste instrumente ale noilor tehnologii”

Reputatul cadru didactic este de părere că inteligența artificială le va fi utilă experților din aproape orice domeniu, fie că vorbim despre medicină, despre justiție sau despre geologie și geografie.

Toată lumea e de acord că a venit timpul de a se institui o formare sistematică vizând cunoașterea bazelor funcționării IA, redactării de cereri ori chiar a bunelor practici în materie de supervizare a rezultatelor furnizate de inteligența artificială. Un atare învățământ ar trebui să fie dispersat, într-o concepție unitară și adecvată, de la clasele primare și până la finele cursurilor universitare.

Desigur, potențialul IA e imens în toate domeniile cunoașterii: ameliorarea diagnosticului și descoperirea de noi molecule în medicină, dar și ajutorul oferit instrumentării dosarelor și pronunțării hotărârilor în justiție. Capacitățile de modelizare și de predicție ale IA sunt totodată aliații neprețuiți ai geologilor și geografilor în prevederea și înțelegerea fenomenelor ecoclimatice. Juriștii, istoricii ori filosofii pot trage, astfel, un profit important în lucrările lor.

Referitor la lumea dreptului, aplicațiile în cauză privesc, deopotrivă, formarea de bază și continuă a juristului, precum și pregătirea, specializarea și desfășurarea activităților sale profesionale„, susține profesorul.

Citeste si Topul celor mai bune licee din București, în funcție de media de la admitere. Ai sub 9,60, nu intri!

Mircea Duțu este de părere că AI-ul nu va mai fi doar apanajul informaticienilor și că fiecare student, indiferent de speicalizarea pe care o urmează, ar trebui să fie instruit să poată utiliza acest instrument.

Asemenea constatări ar trebui să implice o reacție puternică, adecvată și rapidă din partea universităților de pretutindeni. Rolul lor nu s-ar mai cantona în formarea informaticienilor și a specialiștilor în IA. E vorba de acum înainte de a instrui fiecare student spre a utiliza aceste instrumente ale noilor tehnologii în deplină cunoștință de cauză și cu o privire suficient de critică pentru a utiliza aplicațiile lor în mod optim„, a mai spus Duțu.

O nouă disciplină de studiu ar putea fi introdusă în facultățile din România.

Profesorul prognozează că o disciplină „Inteligența artificială” își va face, în curând, loc printre materiile de studiu din facultăți.

Învățarea legată de IA ar trebui să aibă un caracter obligatoriu și mai ales în cadrul studiilor de master ar putea să poarte asupra folosințelor particulare ale aplicațiilor de ultimă oră ale IA. Așa se face că juristul ajunge să fie format spre utilizarea softurilor de tratare a deciziilor, cu plusurile evidente în desfășurarea actului de justiție.

Citeste si PERLE EVALUARE NAŢIONALĂ 2025: Este dezastru! Avem rima „încrucită”, text „belgian”, măsură „de șapte cuvinte și o cratimă”

(…) Ca atare, problema a devenit o urgență în privința căreia hotărârile sunt de interes public și privesc integrarea în studiile superioare a acestui soclu comun de cunoaștere a IA, precum și blocuri specifice fiecărei filiere. Desigur, în această privință una din măsurile prioritare o constituie formarea cadrelor didactice pertinente, care e foarte inegală, în sensul de a putea transmite cunoștințele și prin IA a ameliora nivelul calitativ al demersului educativ-instituțional, precum și cercetarea efectivă. Se impune apoi să se determine conținutul respectivului soclu comun, prevăzându-se repartiția echilibrată între diferitele arii de studiu și punând accentul pe aspectele de etică și sociale. Metodele de colaborare om-mașină vor trebui să irige acest învățământ. În fine, această evoluție majoră va fi însoțită de o schimbare a metodelor de învățare și de evaluare„, a mai declarat Duțu.

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum să retragi bani de la Banca Transilvania, fără să plătești comision. Soluția ideală pentru milioane de români
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Cântăreața de muzică populară transformată total. Fanii au izbucnit: „Rușine!”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Păcăleala cu DrugTest, dezvăluită de un polițist. Cere teste la IML!
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Insula Santorini, închisă turiștilor din cauza activității seismice. Alerte pentru călătorii români
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver