O nouă escrocherie face ravagii. Românii riscă să rămână fără bani în cont, iar băncile pot refuza să ramburseze păgubiții

O nouă metodă de fraudă bancară, extrem de periculoasă, se răspândește rapid și riscă să lase fără bani din conturi numeroși clienți. Cea mai mare problemă este că, în multe cazuri, băncile nu vor bloca tranzacțiile frauduloase și, mai grav, pot refuza rambursarea sumelor pierdute.
Filip Stan
28 apr. 2025, 18:10
O nouă escrocherie face ravagii. Românii riscă să rămână fără bani în cont, iar băncile pot refuza să ramburseze păgubiții

Escrocheria se bazează pe exploatarea încrederii pe care clienții o au în instituțiile bancare. În loc să atace direct sistemele bancare, infractorii folosesc metode de manipulare psihologică și înșelăciune pentru a determina victima să-și ofere voluntar datele și accesul la cont. Cei care cad în capcană se confruntă cu pierderi financiare importante, fără a avea garanția recuperării banilor.

Cum funcționează noua escrocherie

Frauda începe cu un simplu mesaj text, aparent banal. Sub pretextul primirii unui colet, reînnoirii unui document administrativ sau achitării unei amenzi, victima este încurajată să dea clic pe un link fraudulos. Accesând linkul, victima furnizează date personale și informații bancare vitale.

Această primă etapă pregătește terenul pentru pasul următor: escrocii sună victima, pretinzând că sunt consilieri bancari. Aceștia avertizează în legătură cu presupuse tranzacții suspecte sau tentative de furt din cont. În realitate, apelul are scopul de a crea panică și de a forța victima să valideze tranzacții prin sistemul de dublă autentificare, o metodă care, în mod normal, ar trebui să ofere protecție suplimentară.

Jucând pe ideea de urgență, escrocii determină victima să accepte soluții rapide pentru „protejarea” contului. Urmează apoi etapa finală, cea mai periculoasă: trimiterea unui fals curier la adresa victimei.

Curierul pretinde că vine să ridice cardul bancar compromis și să livreze unul nou. În graba și panica indusă, victima oferă cardul și codul PIN. De aici, infractorii pot opera liber în cont, golind economiile.

Băncile pot refuza rambursarea banilor furați

Contrar așteptărilor, situațiile de acest tip nu garantează automat recuperarea sumelor pierdute. Deși, teoretic, băncile trebuie să despăgubească clienții în caz de fraudă, există două mari excepții: dacă se constată complicitate sau neglijență gravă din partea clientului.

Acest aspect a fost întărit de o decizie recentă în Franța. Pe 18 februarie 2025, instanța din Paris a stabilit că un cuplu care și-a predat cardul și codul unui curier fals a dat dovadă de neglijență gravă. În consecință, banca nu a fost obligată să le ramburseze prejudiciul, informează vonews.fr.

Deși fenomenul a fost raportat frecvent în Franța, nu este exclus ca astfel de cazuri să apară și în România, mai ales în contextul plângerilor crescânde ale românilor privind apeluri și mesaje suspecte care par să provină de la bănci.

Citește și: PPC, anunț important pentru clienții din România. Programul din următoarea minivacanță

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Noua TAXĂ pentru șoferii de la bloc. Decizie în România din 2025. Se achită obligatoriu la Primărie
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Minivacanță spulberată. Vremea se strică total
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede