Poliţişti din întreaga ţară anunţă că nu renunţă la proteste, acuzând prevedeirle din Ordonanţa trenuleț care le reduc drastic veniturile. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că îi pare rău că poliţiştii mai fac proteste deoarece la nivelul coaliţiei şi Guvernului, după discuţiile avute cu ministrul de interne, lucrurile s-au lămurit. El a precizat că pentru această categorie se va veni cu o excepţie în Parlament după 3 februarie şi această situaţie reprezintă o prioritate a forului legislativ, aşa cum este şi legea bugetului. Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, despre protestele poliţiştilor faţă de măsurile adoptate de Guvern la începutul acestui an şi despre faptul că nu li se mai plătesc orele suplimentare de sâmbătă şi duminică.
”Am avut discuţia cu domnul ministru de interne, domnul ministru de interne a avut discuţia cu liderii de sindicat şi am zis foarte clar că vom veni cu această excepţie în Parlament după data de 3 februarie. Este o prioritate a Parlamentului la fel ca şi legea bugetului”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a fost întrebat dacă vor mai exista discuţii cu sindicaliştii din sistemul de apărare. ”Şi astăzi şeful Cancelariei va avea o întâlnire cu protestatari. Data trecută când s-au făcut măririle, am avut o estimare pe tot ce înseamnă ordine publică, că efortul bugetar va fi de 1,3 miliarde. Efortul bugetar a fost de 6,2 miliarde. De aici s-a venit cu această măsură în Ordonanţa Trenuleţ. Cu adevărat vom veni şi vom rezolva lucrurile pentru sâmbetele şi duminicile, pentru că nu avem de unde să acoperim ca şi forţă umană această perioadă şi este corectă abordarea”, a afirmat premierul.
Întrebat dacă aceste proteste ar putea provoca instabilitate, Ciolacu a răspuns: ”Nu. Suntem un stat democratic, se fac proteste, există dialog. Îmi pare rău că se mai fac proteste pentru că la nivelul coaliţiei şi la nivelul guvernului, după discuţiile avute cu ministrul de interne, lucrurile s-au lămurit”.
Polițiștii, în frunte cu angajații din penitenciare, au protestat zile de rând în mai multe orașe din țară, precum și la sediul Guvernului, pentru că Ordonanța le taie practic sporurile de 75% pentru munca în weekend și din sărbătorile legale. Veniturile, subdimensionate oricum, spun ei, le scad leafa cu sume între 1.000 – 2.000 de lei.
„Tăierea semnificativă este la acel spor de sâmbete, duminici, sărbători legale, în care polițiștii veneau la muncă când toată lumea era liberă și erau remunerați cu o majorare de 75%. Această majorare, fiind tăiată, reduce veniturile cu aproximativ 1000 de lei. Având în vedere că avem un război la graniță, tot sectorul de apărare, ordine publică, siguranță națională a primit un spor pentru creșterea capacității operaționale de intervenție. Și acest drept a fost tăiat în această ordonanță trenuleț. Asta înseamnă undeva între 500 și 1000 de lei. Dacă adunăm și celelalte drepturi – vouchere – la toate aceste sume sărim undeva de suma de 2000 de lei pentru fiecare polițist”, a precizat la Europa FM Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL.
Pe de altă parte, nemulțumirile polițiștilor sunt și unele de fond și nu se referă doar la Ordonanța-trenuleț, care limitează sumele polițiștilor pentru voucherele de vacanță la 50% din suma plătită pentru un pachet turistic, cel mult 800 de lei, la fel ca în cazul celorlalți bugetari. Se acordă doar celor cu venituri nete de maxim 8.000 de lei. De asemenea, pensiile structurilor de forță nu vor mai fi nici ele indexate cu inflația, la fel ca restul pensiilor.
Ordonanţa trenuleţ, schimbată pentru agricultori
Astfel, Guvernul a făcut o solicitare la Monitorul Oficial și a cerut rectificarea ”Ordonanței trenuleț” astfel încât formularea ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului” să fie înlocuită cu ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin act normativ”.