Potrivit sursei citate, în cadrul adunării anuale a American Astronomical Society din 4 iunie, oamenii de ştiinţă au anunţat că au descoperit o nouă planetă şi nu una dintre cele mai mici. Exoplaneta KELT-6b ar fi situată în constelaţia cunoscută sub numele de „Părul Berenicei”, la o distanţă de circa 700 de ani lumină de Terra.
Conform observatorilor, astrul s-ar deplasa pe orbita unei stele în 7,8 zile, astfel că „un an” pe această planetă ar dura circa o săptămână terestră, iar trecerea sa prin faţa stelei sale (văzută de pe Pământ) ar dura doar cinci ore. Este vorba despre o planetă cu gaz cald şi apropiată ca masă şi dimensiune de planeta Saturn, dar fără inele.
KELT-6b ar fi, de asemenea, asemănătoare unei alte planete extrasolare îndelung studiate, cunoscută sub numele HD 209458b. Diferenţa între ele ar consta în compoziţia mediului lor, care în cazul lui KELT-6b este foarte sărac în metale. „KELT-6b este o verişoară săracă în metal a lui HD 209458b (…) Această nouă planetă face parte din cele mai puţin dotate în metale pe care le cunoaştem şi, pentru că este atât de strălucitoare, ea ar trebui să servească drept punct de referinţă în studiile comparative asupra felului şi condiţiilor în care se formează planetele”, a declarat profesorul în astronomie Keivan Stassun, care a participat la descoperirea acestei planete, citat de Science Daily.