O nouă „fabrică de permise” la Suceava. Patru poliţişti şi 15 angajaţi ai unor şcoli de şoferi, trimişi în judecată de DNA pentru că ar fi încasat sume până la 700 de euro pentru a ajuta candidaţii să treacă examenul auto

Un ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, patru agenţi de poliţie şi 15 administratori au unor şcoli de şoferi sau instructori în cadrul acestora au fost trimişi în judecată.
Mircea Filipescu
16 iul. 2024, 09:39
O nouă

Aceştia sunt acuzaţi că au ajutat zeci de persoane să obţină permisul de şofer fraudând examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Este al optulea dosar finalizat de DNA dipă deschiderea amplei investigaţii care a vizat fraudele de la Suceava.

Persoanele trimise în judecată în acest dosar sunt Blîndu Cristian, la data faptelor  ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, Compartimentul regim permise de conducere si examinări, inculpat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată şi spălare a banilor şi agemţii de Poliţie cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava Bivol Ioan Bogdan, acuzat de luare de mită în formă continuată, Pascal Anamaria, Popa Cristian inculpaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată şi Perijoc Gheorghe Ionel, la data faptelor agent de poliţie în cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Alături de cei cinci au fost trimise în judecată alte 15 persoane fizice, administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, pentru comiterea unor infracţiuni de: dare de mită, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

„Începând cu luna ianuarie a anului 2020, inculpaţii Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian  ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Obreja Radu-Ionuţ şi agentul Perijoc Gheorghe-Ionel, structurat pe mai multe paliere, care ar fi avut ca scop fraudarea, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, a examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere. Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpaţii Blîndu Cristian, Pascal Anamaria, Popa Cristian şi Bivol Ioan Bogdan, ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro (în total 14.800 de euro)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Citeşte şi: Florian Coldea a ajuns la DNA. Procurorii vor să-i prelungească măsura de control judiciar

Procurorii susţin că, în schimbul sumelor de bani primite de la absolvenţi ai şcolilor de şoferi care nu aveau abilitatea de a promova proba de traseu, examinatorii inculpaţi în acest dosar „ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului”.
Ofiţerul  Blîndu Cristian este suspectat că a folosit o parte din sumele obţinute în urma fraudării examenului pentru a achiziţiona, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, un autoturism de lux în valoare de 41.500 euro.

Anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor Blîndu Cristian  (110.740 euro, 1.350 lire sterline şi 16.550 lei) şi Popa Cristian (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Suceava, DNA formulând cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citeşte şi: Puiu Popoviciu a fost achitat în procesul de revizuire a sentinței de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Intră în vigoare de marți, 16 Iulie: Nu vom mai permite
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
1945 – Începutul Ere Atomice: Prima Detonare Atomică
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?