O nouă fabrică se închide în România. Este vorba despre Combinatul Chimic Viromet din orașul Victoria, un simbol al indistriei chimice românești.
În 2000, Combinatul chimic Viromet era unul dintre cele mai mari producători de metanol din România și avea peste 5.000 de angajaţi. Din păcate, a urmat o perioadă de declin economic, iar în 2025 la celebra fabrică mai lucrau doar 150 de persoane. S-a luat decizia ca acest combinat să se închidă definitiv, iar în locul lui Guvernul a decis să deschidă o fabrică de muniție, în parteneriat cu Pirochim şi gigantul german Rheinmetall, scrie brasovromânia.net.
Reprezentanții Viromet au contestat în instanță, fapt ce a condus la serie de conflicte şi critici din partea parlamentarilor şi a altor actori politici, care susţin că procesul a fost viciat.
În ciuda contestaţiilor, Ministerul Economiei a câştigat procesul în instanţă, iar exproprierea a fost validată. Ministerul a început deja demersurile pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectarea noii fabrici de muniţie.
„Din punct de vedere al investiţiilor strategice, la fabrica de pulberi Victoria, după nenumărate procese în instanţă, în urmă cu o săptămână am câştigat pe fond, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul în privinţa exproprierii, lucru care ne-a permis să începem toate procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare pentru construcţiile care vor fi amplasate la Victoria şi care vor produce pulberi într-un joint-venture cu un mare producător european de pulberi.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pe teritoriul României deja avem banii prinşi în buget pentru a demara achiziţiile pentru construcţiile facilităţilor şi suntem în fază finală pentru a pregăti acel joint-venture”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan, conform Fagarasul Tau.
Investiţia totală în noua fabrică de muniție a fost estimată la 2,5 miliarde de lei. Rheinmetall va asigura 51% din finanţare, iar Pirochim, una din cele 15 filiale ale ROMARM, va investi restul. Noua fabrică de pulberi ar putea fi deschisă în 2027.
Reamintim că până în toamna anului 2019, aproape de intrarea în insolvenţă, Viromet SA a fost controlat indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital.
În prezent, după mai multe schimbări succesive de acţionariat, combinatul a ajuns pe mâinile celor de la Pambac SA Bacău, respectiv pe mâinile omului de afaceri Eusebiu Guţu, potrivit Termene.ro.