BSOG Energy şi Unigrains Trading plănuiesc să investească 65 de milioane de euro într-o fabrică de biometan şi îngrășăminte organice, se arată într-un comunicat al BSOG Energy, companie din cadrul grupului Black Sea Oil & Gas, care este unul dintre principalii producătorii de gaze din Marea Neagră.
BSOG Energy s-a asociat cu Unigrains Trading, o companie care administrează circa 3.300 de hectare de teren agricol cerealier în judeţul Constanţa, pentru a realiza unitatea care va produce 57 MW de biometan şi peste 250.000 de tone de îngrăşăminte organice pe an.
Citește și: Premieră în România. Fabrică de reciclare a panourilor fotovoltaice, în Județul Brașov
Conform acordului, Unigrains va furniza materia primă de deșeuri neprelucrate pentru unitatea de producție și va deține și gestiona drepturile asupra îngrășămintelor rezultate pe piețele angro și en-detail. Asta, în timp ce BSOG Energy va fi responsabilă pentru construirea, deținerea și operarea proiectului și va gestiona producția de biometan. Investiția totală va depăși 65 de milioane de euro, în timp ce execuția proiectului va dura în jur de doi ani.
Potrivit lui Mark Beacom, managing director, BSOG Energy, acţionarii Black Sea Oil & Gas, firma globală de investiţii Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţin pe deplin acest proiect.
„Consider acest proiect o adevărată salubrizare a agriculturii României, în sensul eliminării eficiente a deşeurilor agricole, acţionând totodată ca o forţă motrice pentru creşterea economiei circulare”, a declarat Theodor Ichim, administrator Unigrains Trading și președinte al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR).
BSOG Energy este o companie românească de energie care vizează dezvoltarea de proiecte de energie verde, obiectivul inițial fiind dezvoltarea de capacități pentru producția de biometan la nivel național. Aceasta este deținută în proporție de 100% de Black Sea Oil & Gas SA. dezvoltatorul şi titularul majoritar al Proiectului Dezvoltare Gaze Naurale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi producţie de gaze offshore din zona românească a Mării Negre realizat în ultimii 30 de ani, acoperind 12% din necesarul de gaze al României.
Pe de altă parte, Unigrains, înființată în 2003 în județul Constanța, administrează circa 3.300 de hectare de cereale și este unul dintre principalii producători de semințe din partea de sud a României, cu peste 3.000 de tone de semințe de cereale produse anual. Mai mult, firma administrează 500 de hectare de seminţe certificate organic de grâu, năut şi orz. Din anul 2012, tehnica sa de operare implică și agricultura de precizie cu hărți de recoltare, strategii de fertilizare și cartografiere anuală a parcelelor, iar din 2023, Unigrains a trecut la agricultura regenerativă.