Omul de ştiinţă Cadell Last, din cadrul Global Brain Institute, consideră că omenirea se află, în prezent, într-un proces de „tranziţie evolutivă” majoră.
În mai puţin de 4 decenii, afirmă cercetătorul, vom trăi mai mult, vom avea copii la vârste mai înaintate şi ne vom baza pe inteligenţa artificială pentru treburile de zi cu zi.
Iar această schimbare va fi atât de semnificativă, susţine el, încât este comparabilă cu trecerea de la maimuţă antropoidă la om.
Viaţa oamenilor, la vârsta de 80 sau 100 de ani, va fi foarte diferită de cea a bunicilor lor, spune Cadell Last, care crede că ne vom petrece o mare parte din timp trăind în realitatea virtuală.
Unii oameni de ştiinţă cred că, până în anul 2050, speranţa de viaţă va ajunge la 120 de ani.
Cadell Last crede, de asemenea, că oamenii vor prezenta o maturizare sexuală mai tardivă, citând în acest sens un text apărut în Business Insider.
În baza procesului de selecţie naturală, graficul creşterii, maturizării şi îmbătrânirii s-ar putea modifica semnificativ faţă de cel de acum: pe măsură ce vor creşte dimensiunile creierului, organismele vor avea nevoie de mai multă energie şi mai mult timp pentru ca acest organ să-şi atingă potenţialul maxim, astfel încât vor aloca mai puţină energie reproducerii, deci se vor reproduce în mai mică măsură.
Oamenii se vor dezvolta mai lent şi vor muri la vârste mai înaintate, crede cercetătorul.
De asemenea, dezvoltarea inteligenţei artificiale – sisteme robotizate – va reduce nevoia de muncă necalificată.
În ansamblu, crede omul de ştiinţă, „ viitorul sistem va fi la fel de diferit de lumea contemporană cum e şi aceasta de lumea medievală.”
Viziunea sa a fost expusă recent într-o lucrare numită „Human Evolution, Life History Theory, and the End of Biological Reproduction”, publicată în Current Aging Science.